Filippijnen actueel
Overheid krijgt zieltogend waterbedrijf terug
Wie slapend rijk wil worden moet eens bij de familie Lopez in de leer gaan. Deze familie controleert niet enkel het belangrijkste televisiestation en elektriciteitsbedrijf op de Filippijnen, maar wierp zich ook op de waterdistributie van Manilla toen die in 1997 geprivatiseerd werd. Benpres, een familiebedrijf, en de Franse waterreus Suez zetten het bedrijf Maynilad op dat een concessie kreeg om de westelijke helft van de stad van water te voorzien.
Sinds de privatisering werd Maynilad flink uitgemolken door Benpres en Suez die 8 miljard peso achterstallige betalingen neerlegden bij MWSS, het overheidsbedrijf dat het water aanlevert. Maynilad werd echter al veroordeeld om die schulden te betalen. Nu heeft de Filippijnse overheid het met de familie Lopez op een akkoordje gegooid waarbij die schulden kwijtgescholden worden in ruil voor 61 procent van de aandelen. Alle andere schulden van het bedrijf komen zo ook op het bord van de belastingbetaler terecht en de familie Lopez is van de uitgeperste citroen af. Volgens ingewijden kwam de overeenkomst net op tijd om een uitspraak van het hooggerechtshof te voorkomen, die het hele imperium van de familie Lopez ineen had kunnen doen storten.
Consumenten de dupe van privatisering
De onderhandse overeenkomst tussen de familie Lopez en de overheid werd zwaar bekritiseerd door het Water for the People Network. Terwijl Suez en Benpres hun winst uittellen zijn het de consumenten die het gelag betalen. Sinds de privatisering gingen de tarieven van Maynilad al met 226 procent omhoog. Een nieuwe prijsverhoging van 32 procent ligt in het verschiet. De dienstverlening is nog steeds miserabel. Slechts een minderheid van de consumenten heeft 24 uur per dag water en het leidingnetwerk is nog altijd zo lek als een zeef.
Ook in de oostelijke zone van Metro Manilla heeft de privatisering van water gezorgd voor prijsverhogingen zonder verbetering in de dienstverlening. Daar is de waterdistributie in handen van Manila Water Corporation, een joint venture tussen de familie Ayala, aloude rivalen van de Lopez-familie, en het Amerikaanse Bechtel.
Twee Filippijnen in 's werelds corruptie-top 10
Twee Filippijnse ex-presidenten behoren tot de top 10 van meest corrupte staatshoofden volgens Transparency International. Ex-dictator Marcos werd tweede, terwijl de laatst verkozen president Estrada genoegen moest nemen met de tiende plaats. Op dezelfde lijst staan ook andere schurken als Soeharto, Moboetoe, Duvalier en Fujimori. De Filippijnen hebben als enige land twee staatshoofden in de top 10.
Betoging tegen de bezetting van Irak en Palestina
Op 20 maart kwamen ook in Manilla duizenden de straat op om de eerste verjaardag van de invasie van Irak te herdenken. De Justice Not War Coalition hield een protestbijeenkomst die werd bijgewoond door vertegenwoordigers van verschillende groepen, congregaties en kerken.
Ook vice-president Teofisto Guingona nam het woord en veroordeelde de steun van president Gloria Macapagal-Arroyo aan de oorlog en de bezetting. Na de bijeenkomst trok de Justice Not War Coalition op naar de VS-ambassade. De betoging werd echter door de politie zonder enige verklaring met het waterkanon uit elkaar gespoten.
Lid van Mindoro 'death squad' gearresteerd
De volksvertegenwoordiger van Bayan Muna, Satur Ocampo, bevestigde dat Aniano "Silver" Flores gearresteerd werd door de politie in Mindoro. Silver wordt ervan verdacht deel uit te maken van de beruchte paramilitaire eenheid, die verantwoordelijk is voor de dood van tientallen progressieve activisten. Hij werd herkend door twee getuigen van de ontvoering van mensenrechtenactiviste Eden Marcellana en boerenleider Eddie Gumanoy, die later dood werden teruggevonden, en een getuige van de moord op Choy Napoles, een lokale coƶrdinator van Bayan Muna. Satur hoopt dat de arrestatie van Silver nu in het voordeel zal werken van de slachtoffers van mensenrechtenschendingen in Mindoro.
Bron: Filippijnengroepen Belgiƫ - Filippijnen actueel