Jongeren massaal zonder werk

Liberale logica


NCPN-jongeren, hier tijdens demonstratie tegen uitzetting asielzoekers, zetten zich in tegen aanslagen op positie van de jongeren.
Foto: Roberto  

Door Wil van der Klift

De werkloosheid onder jongeren blijft maar stijgen. Vorig jaar steeg de werkloosheid onder jongeren tot 23 jaar van 50.000 naar 60.000. Op dit moment komen er per maand ongeveer 2000 werkloze jongeren bij; prognoses laten zien dat het aantal jonge werklozen eind 2004 zal zijn gestegen tot ergens tussen de 70.000 en 100.000. Dat los je op met meer banen zou je denken. Zo niet bij de VVD. Die achten het nodig dat de lonen dalen.

Deze bedroevende feiten zijn het gevolg van onvoldoende banen. Er zou dus wat aan het scheppen van werkgelegenheid moeten gebeuren, zou je denken. Meer banen dus. Maar bij de VVD ziet men dat toch anders. Mevrouw Fadime Örgü heeft daar net het wiel uitgevonden: door de loonschalen voor jongeren in de CAO's niet langer algemeen verbindend te verklaren, kan een oplossing van de jeugdwerkloosheid een stuk sneller en eenvoudiger worden bereikt.

Bij de VVD weet je tenminste van tevoren wat hun oplossingsrichting is: meer banen prima, maar dan wel tegen een hongerloontje. De mogelijkheid dat ondernemers meer investeren in werkgelegenheid ten koste van hun winsten is uiteraard in dit land niet bespreekbaar. Er bestaat in ondernemersland slechts eenrichtingsverkeer: werkgevers altijd meer, werknemers steeds meer inleveren. In het huidige neoliberale jargon heet het dat hoge CAO-lonen een oorzaak van werkloosheid vormen. Door hogere lonen wordt je 'uit de markt geprijsd'. Dus pet in de hand en diep buigen. Minister De Geus van Sociale Zaken zet daarom in op het verlagen van de loonschalen voor jongeren.

Maar volgens de VVD-politica Örgü is stoppen met het algemeen verbindend verklaren van de laagste CAO-loonschalen voor jongeren een nog betere oplossing. De laagste CAO-loonschalen voor jongeren blijken gemiddeld 13 procent boven het wettelijk minimumjeugdloon te liggen. Vanuit het neoliberale gedachtegoed bezien worden werkgevers op die manier door de overheid gedwongen hun jonge werknemers een relatief hoog loon te betalen. Daar is jaren voor geknokt, vaak onder het motto van gelijke werkzaamheden, gelijke beloning. Maar, weet de VVD, er zijn genoeg jongeren bereid om voor minder aan de slag te gaan. Dat zal voor sommige categorieën jongeren opgaan, maar dat geldt zeker niet voor de meerderheid. Wie de jongeren al vroeg tegen zich in het harnas jaagt, kan daar wel eens spijt van krijgen.