Rode kaart voor Nederland
Zalm klem tussen belangen bevolking en zijn Europese broodheren heeft heel wat uit te leggen.
|
|
Door Jos van Bergen
Nederland krijgt de rode kaart. De Europese Commissie start een zogenaamde excessief tekortprocedure tegen Nederland omdat het overheidstekort in 2003 uitgekomen is op 3,2 procent. Dat is meer dan de norm van het stabiliteitspact van drie procent. Zonder maatregelen zal het tekort in 2004 uitkomen op 3,3 tot 3,5 procent. Daarom heeft het kabinet een pakket extra bezuinigingsmaatregelen aangekondigd van 2,9 miljard euro om het tekort weer onder de norm te brengen.
In het aangekondigde pakket worden de overheidsuitgaven met 2,4 miljard euro beperkt en gaan de lasten voor burgers en bedrijven met 500 miljoen euro omhoog. Daarmee komt het totaal aan maatregelen voor 2004 op bijna 14 miljard euro. Minister Zalm van Financiƫn (VVD) stelde over het extra pakket: "'De economie wordt niet geschaad en de koopkracht van de lagere inkomens blijft op peil." Volgens hem zal de koopkracht voor de minima en modale inkomens er niet op achteruitgaan. Voor inkomens boven het modaal kan het koopkrachtverlies oplopen tot 1,4 procent.
Mooie woorden
De vraag is wat al deze mooie woorden waard zijn. Vrijwel iedereen krijgt namelijk te maken met een premieverhoging voor de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) van 13,25 procent naar 13,55 procent van het brutoloon. Dat kost een gemiddelde burger ongeveer honderd euro per jaar. Aan de uitgavenkant wordt de AWBZ-zorg voor ouderen en chronisch zieken, die toch al zwaar getroffen worden, met nog eens 300 miljoen euro beperkt. Sociale Zaken levert honderd miljoen euro in. Het afromen van salarissen bij semi-publieke diensten moet nog eens 140 tot 150 miljoen opleveren. De werkgeverssubsidie om laaggeschoolden in dienst te nemen, de specifieke afdrachtskorting (Spak), wordt per 1 juli van dit jaar geschrapt. Verder worden er flinke bedragen gevonden langs de weg van "creatieve maatregelen", met name in de boekhoudkundige sfeer.
Volksverlakkerij
Vrijwel iedereen krijgt dus te maken met een koopkrachtverlies van 0,3 procent bruto, de loonkosten bij de semi-publieke diensten gaan omlaag, ouderen en chronisch zieken worden nogmaals gepakt, en laaggeschoolden maken minder kans op een baan. Bovendien komt ook de werkgelegenheid in de zorgsector onder druk, want minder zorg betekent ook minder mensen die die zorg zouden moeten verlenen. En dan te beweren dat de economie niet geschaad wordt en de lagere inkomens op peil blijven? Wat een volksverlakkerij!
Werkende mensen betalen de rekening
Dan spreken we alleen nog maar over de extra bezuinigingen, en niet over het gehele pakket van niet minder dan 14 miljard euro voor dit jaar. Die maatregelen zullen over een breed front gevoeld gaan worden. Veel banen zullen verloren gaan, inkomens zullen voelbaar omlaag gaan, eigen bijdrage hier, eigen risico daar, verhoging van gemeentelijke lasten, ziekenfondspremies en pensioenpremies, arbeidstijdverlenging, kortom de inkomens komen onder zware druk, de uitgaven stijgen de pan uit, er moet langer gewerkt worden en de kwaliteit van de publieke dienstverlening holt achteruit. De economische malaise gaat aan niemand voorbij en met name de gewone werkende mensen betalen op alle mogelijke manieren de rekening.
Kapitaal moet blijven renderen
En hoe verhoudt zich dat tot de voortgaande "exhibitionistische zelfverrijking" van topmanagers? Heel eenvoudig, hoe moeilijker de economische omstandigheden, hoe harder er bezuinigd moet worden en hoe meer mensen er op straat gezet moeten worden om het kapitaal onder steeds moeilijker omstandigheden goed te laten renderen. Keihard beleid vereist kwaliteiten die schaars zijn en honderd procent toewijding aan het kapitaal. De excessieve loonstijgingen zijn nodig om die mensen te vinden die dit beleid uitvoeren door het overgrote deel van de bevolking op alle mogelijke manieren een poot uit te draaien. En dat wordt vervolgens door de volksverlakkerij van hun vriendje Zalm met de mantel der liefde bedekt. Er is niets aan de hand, gaat u maar rustig slapen.