Generaal-majoor Antonio Taguba (r) beschuldigt Generaal Janis Karpinsky |
'Breng de Bush-gang voor het Internationaal Strafhof' |
Het rijk van Alexander de Grote strekte zich uit tot bijna in India. Het Romeinse Rijk liep van de Middellandse Zee tot Noord-Europa. Het Mongoolse Rijk, het grootste samenhangende rijk van de geschiedenis, strekte zich uit van Zuidoost-Azië tot Europa. Van de Perzische Golf in het oosten tot Hongarije in het westen; van Egypte in het zuiden tot de Kaukasus in het noorden reikte het Osmaanse Rijk in de 16de eeuw. Op het hoogtepunt van zijn heerschappij omvatte het Britse Empire bijna een kwart van de wereldbevolking.
Geen van deze rijken is te vergelijken met de wereldwijde heerschappij van de VS. Wat zo uniek is aan de VS-hegemonie, is de wereldwijde aanwezigheid van het leger van de Verenigde Staten. Het "Base Structure Report" (rapport over structuur van de bases) van het ministerie van Defensie in de VS telt wereldwijd meer dan 600.000 militaire gebouwen op meer dan 6000 militaire locaties met in totaal ruim 30 miljoen morgen land.(1)
Het precieze aantal militaire locaties stelt men op 6702, verdeeld over grote (115), middelgrote (115) en kleine (6472). De meeste van deze locaties zijn in de VS zelf te vinden, 96 op VS-territorium over de wereld verspreid en 702 in het buitenland. Het aangegeven aantal van 702 bases in het buitenland is overigens bedrieglijk, want de locaties in Afghanistan, Irak, Israël, Kososvo, Koeweit, Kirchistan, en Oesbekistan zijn daar niet bij inbegrepen. Serieuze schattingen liggen eerder rond de 1000. (Volgens Sara Flounders van het New Yorkse International Action Center zijn het er 3000 en nog 2000 geheim of tijdelijk, red. Manifest).
Het aantal landen waar de VS aanwezig is wisselt. Volgens een 'lijst van onafhankelijke staten in de wereld' van het ministerie van Buitenlandse Zaken van de VS zijn er 192 landen, die allemaal diplomatieke betrekkingen met de VS onderhouden, met uitzondering van Bhutan, Cuba, Iran en Noord-Korea. Al deze landen zijn - met uitzondering van Vaticaanstad - lid van de Verenigde Naties.
Naar een studie van het Pentagon zijn in 135 landen VS-soldaten gestationeerd. De doorsnee burger van de VS zou er moeite mee hebben om ook maar de helft van deze landen op de wereldkaart te vinden. Daar komen dan nog de Britse koloniën Diego Garcia (voor 50 jaar aan de VS verhuurd) en St. Helena bij. In Thule op Groenland, dat als autonoom gebied tot Denemarken behoort, bevindt zich een steunpunt voor de luchtmacht van de VS. In Kosovo en in Hongkong - in het Pentagon opgevoerd onder 'Servië' en 'China' - bevinden zich GI's.(2) Idem dito natuurlijk in 'overzeese gebieden' van de VS zoals Guam, Puerto Rico, de Virginia Islands en Amerikaans Samoa.
De sterkte van de gestationeerde krachten loopt uiteen van één man (Malawi) tot 74.796 in Duitsland. Volgens gegevens van het Pentagon van september 2003 waren er toen 183.002 soldaten van het VS-leger in Irak, waarvan een onbekend aantal was weggehaald uit Duitsland en Italië. Bovenop dit aantal zijn 272.764 GI's over de hele wereld verspreid. Bij een totale troepensterkte van 1.434.377 betekent het, dat elke derde VS-soldaat in het buitenland gelegerd is.
(1) morgen land: hoeveelheid land dat in één ochtend kan worden geploegd, een oude onzuivere maat dus.
(2) GI's: Ander woord voor Amerikaanse soldaten. Stamt uit Eerste Wereldoorlog waar gegalvaniseerde drinkbekers werden gebruikt (Galvanized Iron).
Bron: Guardian Roundup/UZ, vertaling uit het Duits Yosé Höhne-Sparborth.