Toeloop bij Duitse neonazi's


 

Door Marcel de Jong

Het ledenaantal van rechtsextremistische organisaties zou in 2003, volgens minister van Binnenlandse Zaken, Otto Schily (SPD), met rond acht procent zijn verminderd tot 41.500, volgens een recente verklaring van het "Bundesamt für Verfassungsschutz' (BfV - zeg maar de Duitse BVD) op 17 mei. Ook het aantal gewelddadige extreemrechtsen, zo'n 10.000 volgens de verklaring, zou teruglopen. Maar is er werkelijk reden tot vreugde?

Schily is van mening dat het grootste gevaar voor de binnenlandse veiligheid uitgaat van de in de Bondsrepubliek levende buitenlanders, die leden of aanhangers zijn van "extremistische organisaties". Hij moest echter toegeven dat het aantal neonazi's in 2003 met ongeveer 15 procent is gestegen.

Het is de moeite waard niet alleen dit gedeelte van de verklaring, maar het hele hoofdstuk 'extreemrechtse activiteiten' eens goed tegen het licht te houden. Dan wordt duidelijk dat er geen enkele reden is om rustig achterover te leunen, zoals men uit de bevindingen van de minister of de krantenberichten zou kunnen opmaken.

Aantal extreemrechtse organisaties stijgt

In de verklaring is onder meer te lezen dat het aantal "extreemrechtse organisaties en persoonsverbanden (Personenzusammenschlüsse)" sinds 2002 met 23 gestegen is tot 169. "Eveneens gestegen is de organisatiegraad binnen de neonazi-scene: bij 95 (2002: 72) groeperingen was een minimum aan georganiseerde structuren te herkennen." In het betreffende hoofdstuk valt echter ook te lezen dat "de meeste neonazi's (ongeveer 3000) ... verbonden zijn aan één van de 'kameraadschappen' (ongeveer 160)". Zijn dat soms geen organisaties, zelfs geen 'persoonsverbanden'?

Geweld extreemrechts neemt wel toe

Vragen rijzen er ook bij de volgende stelling: "Neonazi's wijzen overwegend militante acties af." Er wordt enerzijds toegegeven dat "deze afwijzing van geweld meestal tactisch is gemotiveerd, omdat men vervolging door justitie vreest", anderzijds wordt er op gewezen dat ten dele ook skinheads die tot geweld bereid zijn deel uitmaken van de "kameraadschappen", bijvoorbeeld tweederde van de leden van het "Kameradschaft Süd". Hun leider Martin Wiese heeft niet alleen een 'gevechtsgroep' opgebouwd, waarvan de leden zich, middels wekelijkse paramilitaire oefeningen, op een later "gevecht" voorbereiden. Zij planden ook een bomaanslag bij het leggen van de eerste steen voor het nieuwe joodse centrum in München. Als deze aanslag niet voorkomen was waren er doden gevallen. Ook de dreigementen van de "Anti-Antifa" tegen linkse politieke tegenstanders weerleggen de stelling van het BfV dat de neonazi's geen duidelijke relatie zouden hebben met geweld.

Zoals het bericht laat zien was het aantal (759) van de in 2003 getelde gewelddaden niet veel minder dan in 2002 (772). In zes van de zestien bondslanden - Baden-Württemberg, Berlijn, Brandenburg, Hessen, Mecklenburg-Vorpommern en Noordrijn-Westfalen - nam het zelfs duidelijk toe. In Mecklenburg-Vorpommern is het meer dan verdubbeld. Alle bondslanden in het oosten van het land behoren tot de top.

Bijzonder zorgelijk is de absolute en procentuele toename van antisemitisch gemotiveerde geweldplegingen: in 2002 werden er 28 (3,6 procent van alle gewelddaden) geregistreerd. In 2003 waren het er 35 (4,6 procent). Ook de geweldplegingen met een buitenlander-vijandelijke achtergrond zijn tenopzichte van 2002 met slechts 10 op 430 verminderd.

Bron:: http://www.bmi.bund.de/Annex/de_25540/Verfassungsschutzbericht_2003_Download.pdf

(*) Het woord 'Personenzusammenschlüsse' staat natuurlijk niet in mijn woordenboek. Het is volgens de veiligheidsspecialisten een "'verband/verbond' met een lagere graad van organisatie dan een 'organisatie'". Duidelijk, hé...