Het wordt al bijna gewoon dat communisme en socialisme, niet alleen als afschrikwekkend, maar ook als banaal en lachwekkend ten toon worden gesteld. Was het vroeger vooral de door zichzelf tot 'volksschrijver' gekroonde Gerard Reve, die het anticommunisme in kunstzinnige vormen placht te gieten, heden ten dage wedijveren meerdere zich binnen de Amsterdamse grachtengordel en Haags Buitenhof wereldberoemd wanende bekende Nederlanders met elkaar om alle aan communisme en socialisme verwante grootheden zo plastisch mogelijk de grond in te boren.
Het zal zeker niet lang meer duren eer de eerste cabaretier een deel van de conference uit het belachelijk maken van de sociale geschiedenis laat bestaan.
Nu mag het wel als bekend worden verondersteld dat er een methode is die, als het om de bestrijding van een gedachte gaat, bestaat uit het eerst uit zijn verband rukken of onjuist weergeven ervan, om vervolgens over te gaan tot het aanvallen van zo'n onjuist weergegeven stelling. Omdat deze methode succes heeft en menigeen op het verkeerde been zet, blijft het nodig hier steeds weer nadrukkelijk op te wijzen.
Wat is er nu onjuist aan die zopas geciteerde zin? Er bestaat geen enkele serieus te nemen theorie die zegt dat solidariteit toeneemt naarmate inkomensongelijkheid afneemt. Zoals zo vaak worden ook hier oorzaak en gevolg verwisseld. Afname van inkomensongelijkheid is niet oorzaak, maar gevolg van solidariteit. En, in een kapitalistische maatschappij: van afgedwongen, deels in wetten verankerde, solidariteit!! Zo komt de conservatieve filosoof, en met hem daarvóór al anderen, tot de conclusie dat de Verenigde Staten van Amerika een goed voorbeeld zijn. Daar neemt de solidariteit juist toe naarmate sociale programma's worden uitgedund of afgeschaft, daar waar de verschillen tussen arm en rijk groter worden. Daar bloeit de charitas. Daar neemt bij rijken en vermogenden het gevoel solidair met de armen te willen zijn toe. Ja, zo lusten wij er nog wel een paar...
Niks geen staat. Niks geen socialisme. Niks geen collectivisme, maar puur individualisme. De filosofie en het daarmee samenhangend menselijk gedrag als waarborg van het beklijven van kapitalisme. Van recht naar gunst. Nooit meer socialisme of iets dat er ook maar in de verste verte op lijkt. Kapitalisme op z'n best. Geen dictatuur van de mislukten en losers, maar de allerpersoonlijkste democratie van het individu. Geheel alleen democratisch besloten. Het geld spreekt, als het dat wil, wanneer het dat wil en hóe het dat wil...
Het refrein van de Socialistenmars laat horen: "dat is het doel waarnaar wij streven; dat is ons heilig ideaal..." Het hiervoor beschrevene, dát is het doel waarnaar zíj streven. Vergezocht? Op wereldniveau is het allang zo. Of nooit anders geweest. Reactionair waar het Nederland betreft. Conservatief waar het het arme deel van de wereld betreft. Twee stromingen onder één individueel schedeldak.