Haal Nederlandse troepen terug uit Irak
Door Wil van der Klift
Het kabinet heeft, zoals al van tevoren vaststond, besloten het beleid van slaafse volgzaamheid aan de politiek van de VS voort te zetten en minstens tot maart 2005 Nederlandse militairen bloot te stellen aan levensgevaar. De Tweede Kamer volgt gedwee, met of - en die kans is klein - zonder de PvdA.
Alhoewel men beweert de troepen uiterlijk maart 2005 terug te halen kan er beter worden gesproken van een verlenging met acht maanden van de Nederlandse missie van 1350 militairen in het zuiden van Irak. Hoe de situatie er over een jaar uit zal zien in Irak weet niemand, maar de kans dat er sprake zal zijn van een vrij, democratisch en stabiel Irak is net zo klein als het winnen van de hoofdprijs in een loterij. De kans op het tegendeel is daarentegen zeer groot. Zeker nu de Nederlandse troepen nog meer onder Amerikaans bevel komen wordt de kans op aanslagen groter. Dat zou al direct na 30 juni kunnen gebeuren, nu van radicaal shiïtische zijde al is aangegeven dat alle buitenlandse troepen na die datum gezien zullen worden als vijandig. De huidige groep militairen wordt in de loop van juli afgelost.
Nederlandse leger heeft Irakezen niets te bieden
Bot, Kamp en Van Ardenne schreven in hun brief aan de Tweede Kamer dat een internationale militaire aanwezigheid in Irak van belang is voor de veiligheid en stabiliteit in het land. Het tegendeel zal blijken waar te zijn. Nederland verbindt zich steeds meer met de Amerikaanse en Engelse bezetters die geen stabiliteit willen en kunnen brengen. De sociaal-economische situatie in Irak holt achteruit. Een groeiend deel van de bevolking van Irak wil zo snel mogelijk af van de buitenlandse bezetters. Er is geen sprake van politieke stabiliteit. De onrust en het begrip voor gewapende verzetsacties nemen toe. Het draagvlak voor de 'Amerikaanse' interimregering is beperkt en zeker niet stabiel. Al met al speelt de Nederlandse regering een zeer riskant spel over de hoofden van de Nederlandse troepen.
De Nederlandse militaire aanwezigheid is zeker geen voorwaarde voor de economische en politieke wederopbouw van Irak, zoals de ministers beweren, hooguit voor de economische en politieke belangen van een deel van het Nederlandse bedrijfsleven.
Verlenging tegen wil meerderheid bevolking
Er heerst in Nederland grote verdeeldheid over de vraag of de Nederlandse militairen nog langer in Irak moeten blijven. Iets meer dan de helft (51,2 procent) vindt dat we moeten vertrekken en 48,8 procent is voor een verlenging van de missie, volgens een enquête in het Algemeen Dagblad een paar dagen voor het regeringsbesluit werd genomen. Van de ondervraagden met een voorkeur voor de PvdA is 62 procent voor terugtrekking. Aanhangers van de regeringspartijen CDA, VVD en D66 steunen in meerderheid een langere aanwezigheid.