Europese verkiezingen: regeringspartijen kregen pak slaag
Van de redactie
CDA en PvdA kwamen bij de verkiezingen uit op zeven zetels. Voor de PvdA is dat een winst van één, voor het CDA een verlies van twee. Ook de VVD moet twee zetels inleveren. Zij houdt er vier over. Opvallend is verder dat het pas opgerichte Europa Transparant van 'klokkenluider' Paul van Buitenen twee zetels haalt. De opkomst was nog steeds erg laag, 39,1 procent, meer dan vijf jaar geleden, toen nog geen 30 procent van de kiezers naar de stembus kwam.
Naast de PvdA wint ook de SP, zij gaat van één naar twee zetels. GroenLinks raakt de helft van zijn vier zetels kwijt, D66 gaat van twee naar één zetel en de combinatie christenunie/SGP van drie naar twee.
Het CDA onder Balkenende verliest, evenals de VVD en D66
De lage opkomst, de proteststemmen op 'Europa Transparant' en de winst voor de PvdA en de SP wijzen op een verschuiving naar links onder de kiezers. Alleen GroenLinks, dat zich nu een sociaal-liberale partij noemt, deelt in het verlies. Waarom ook nog langer GroenLinks kiezen als er al een sociaal-liberale partij, de PvdA, is?
Balkenende acht het verlies van de regeringspartijen van nul en generlei waarde. Het zal, volgens hem, geen invloed hebben op het regeringsbeleid. Volgens fractieleider Van Aartsen van de VVD is zijn partij er onvoldoende in geslaagd de kiezer te mobiliseren. Een andere manier van zeggen dat ondanks een breed opgezette dure campagne de kiezers de VVD een pak rammel hebben gegeven. Het rechtse afbraakbeleid wordt afgewezen.
Bovendien bleek opnieuw dat de kiezers in meerderheid geen geloof hechten aan het democratische gehalte van het Europarlement. Je kunt net zo goed thuisblijven of blanco stemmen, want het Europarlement is slechts een fopspeen, is de terechte mening van een groot deel van de Nederlandse bevolking. De strijd zal daarom vooral moeten worden gericht op het verbeteren van de grondwet en versterken van de positie van de democratisch gekozen organen in Europa.
Deelname aan parlementaire organen
Communisten nemen in principe deel aan alle burgerlijke organen waar wat te winnen valt. In het geval van de EU betekent kiezen echter ook het legitimeren van een verregaande centralisering van macht en besluitvorming in de handen van de Europese Commissie. Met de democratie binnen de EU is het nog droeviger gesteld dan in Nederland. Via de parlementaire weg kunnen uiteraard geen fundamentele veranderingen worden bereikt. Maar dat neemt niet weg dat links overal optreedt waar daartoe mogelijkheden zijn, dus ook in alle organen van de heersende elites. Uiteraard tracht de heersende kapitalistische klasse de verschillende politieke opvattingen te kanaliseren en te neutraliseren, met het uiteindelijke doel de kapitalistische machtsverhoudingen in stand te houden. Maar dat neemt niet weg dat elke overwinning voor de arbeidersklasse moet worden nagestreefd en dat de deelname in parlementaire organen van de bourgeoisie moet worden benut om de strijd in buurten en bedrijven te versterken. Blijft over de noodzaak voor links om te knokken tegen de rechtse agenda van de EU, tegen de uitholling van de rechten van de arbeidersklasse: tegen het Europa van het kapitaal, zowel binnen, maar vooral toch buiten de parlementen.
Van Buitenen
Paul van Buitenen werd vergeleken met Fortuijn, maar dat is maar zeer ten dele waar. De reden waarom mensen op 'Europa Transparant' hebben gestemd is duidelijk: afkeer van machtsmisbruik en ondemocratisch handelen. Dat stelde Van Buitenen aan de kaak als ambtenaar. Als parlementariër zal hem dat veel moeilijker lukken en zal het vluchtige karakter van zijn politiek, zonder partij en met een veel te mager en beperkt programma snel blijken. Het signaal is echter helder, twee zetels! In de praktijk blijkt dat de baasjes en bazinnetjes zich weinig aantrekken van eendagsvliegen. De strijd tegen het kapitalisme is een langdurige en erg taaie.