Filippijnen actueel
Geloofwaardigheid presidentsverkiezingen brokkelt af
Meer dan een maand na datum is nog steeds niet bekend wie de presidentsverkiezingen nu eigenlijk gewonnen heeft. Het parlement is momenteel met een slakkengang de resultaten uit de verschillende kiesdistricten aan het tellen. Door de vele tegenstellingen begint dat hele proces meer op een klucht te lijken. Tellingen lijken zelden te kloppen zodat er vaak meer stemmen dan kiezers zijn; een document met de resultaten uit één van de provincies werd niet aangetroffen in de verzegelde stembus, maar kwam een week later toch te voorschijn; bepaalde correcties in de documenten worden betwist, etc.
Sommige resultaten zijn ook te onwaarschijnlijk om waar te zijn. Zo zou Gloria Arroyo, de zittende president, in bepaalde plaatsen 100 procent behaald hebben. Uiterst controversieel is haar overwinning in de provincie Cebu met een marge van meer dan een miljoen stemmen. Als ze uiteindelijk als overwinnaar uit de bus komt zal dat voornamelijk te danken zijn aan de onverwachte, ruime overwinning in deze ene provincie. De geloofwaardigheid van de verkiezingen en van de volgende president, komt dus hoe langer hoe meer in het gedrang. Misschien zullen we nooit weten wie op 10 mei nu echt gewonnen heeft.
Joint Monitoring Committee kijkt toe op naleving mensenrechtenakkoord
Op 4 juni werd het kantoor van het Joint Monitoring Committee (JMC) eindelijk geopend. Het JMC is een resultaat van de vredesonderhandelingen tussen de regering en het Nationaal Democratisch Front (NDF) en moet de naleving controleren van een eerder akkoord over mensenrechten en internationaal recht. Zowel de regering als het NDF leverden personeel voor het secretariaat. Op de openingsdag werden 51 klachten ingediend tegen regeringstroepen. Niemand kwam zich beklagen over het NDF's New People's Army (NPA). Een advocaat van het regeringsleger moest dan ook toegeven dat het NPA zijn gevangenen beter behandelt dan het leger.
Koopkracht holt achteruit
De brandstofprijzen werden sinds januari voor de zevende keer verhoogd. IBON Databank berekende dat de grote oliemaatschappijen in dezelfde periode 216 miljoen peso in hun zakken staken, omdat hun prijzen ver boven de internationale marktprijzen liggen. Volgens IBON is er dan ook geen reden voor de prijsverhogingen. Tegelijkertijd ging de prijs van een ritje met de jeepney, het traditionele vervoermiddel voor 'Jan met de pet', met bijna 50 procent de hoogte in: van 4 naar 5,5 peso.
Intussen kondigde Meralco, de elektriciteitsmaatschappij van Metro Manilla, een prijsverhoging vanaf juli aan. Een tweede aanvraag voor prijsverhogingen werd echter door het hooggerechtshof afgewezen wegens procedurefouten. Het 'Water for the People Network' waarschuwde vervolgens voor nieuwe prijsstijgingen van Maynilad. Dit is een van de bedrijven die opgericht werd bij de controversiële privatisering van de waterbedeling in Metro Manilla.
De progressieve politieke partij Bayan Muna kondigde aan dat het vanaf de start van het parlementaire jaar werk zal maken van het terugschroeven van de deregulering van de oliesector, en amendementen op de wetten die elektriciteitsbedrijven zomaar toelaten om prijzen te verhogen.
Werkloosheid stijgt
Volgens de officiële statistieken steeg de werkloosheid in april tot 13,7procent, het hoogste in twee jaar. Daarnaast was nog eens 18,5 procent 'onder-tewerkgesteld', dit betreft mensen die werk hebben maar meer uren zouden moeten werken om rond te kunnen komen. Hoewel de officiële werkloosheidscijfers wel trends weergeven, geven ze waarschijnlijk nog een relatief rooskleurig beeld van de situatie.
Bron: Filippijnengroepen België-Filippijnen actueel 18-06-04.