Gaan we nu echt aan de bak Guus? De leden willen wel! Foto Manifest |
De ledenvergadering in Amsterdam over levensloop/prepensioen was zeer goed bezocht en de discussie daar liet geen ruimte voor enig misverstand: de opstelling van FNV en bonden tegenover het bod van het kabinet voor prepensioen en levensloop werd unaniem ondersteund! Alle aanwezige leden ondersteunden volmondig de keuze om dit eindbod af te wijzen. En wat blijkt vandaag de dag? Bijna 400.000 FNV-Ieden steunen middels een referendum de opstelling van Amsterdam en zeggen ook "nee" tegen dit kabinet!
En nadat ze die kritiek hebben gepareerd legt het kabinet ons alsnog in de luren. Kijk naar de WAO: in deze Bondsraad was een zwaarbevochten compromis met daarin 70 procent loon in het tweede ziektejaar aan de orde, een voorstel dat een vakbond eigenlijk onwaardig is! Toch werd het er hier doorgedrukt, want, zo werd ons voorgehouden, het was nodig om in de SER een eenduidig advies te krijgen. Dit kabinet had immers gezegd dat ze zich zou houden aan het advies van de sociale partners. En wat is er gebeurd? Alle verslechteringen uit het SER-advies over de WAO zijn overgenomen, en daar bovenop heeft het kabinet er nog een paar gezet.
Het wordt wat ons betreft tijd voor een fundamentele discussie over de vraag hoe de FNV-bonden zich gaan verzetten tegen een kabinet dat niet wil onderhandelen, een kabinet dat een sociale oorlog is begonnen en bezig is alle verworvenheden af te breken die in de loop van tientallen jaren zijn opgebouwd. Naar de mening van Amsterdam staat het bestaansrecht van de vakbeweging in Nederland op het spel. Als immers niet wordt opgetreden tegen deze radicale afbraakpolitiek is er straks niks meer over om voor te knokken! Juist nu er sprake is van tegenvallende economische ontwikkelingen, juist nu is er een vangnet nodig. En als de vakbeweging in Nederland nu niet tegen de kabinetsmaatregelen optreedt, zullen zij doorgaan met het afbreken van onze verworvenheden. De enige manier om ze te stoppen is zorgen dat de prijs voor deze maatregelen te hoog wordt. Daarvoor zullen we uiteindelijk harde acties in het hele land moeten gaan voeren! Dat is de opvatting van Amsterdam en zoals ik in het begin al zei, dat kunt u via een referendum nog wel eens aan de leden gaan vragen, maar in onze opvatting is dat dus zonde van het geld!
In Amsterdam denken wij dat hiermee door de vakbeweging onvoldoende antwoord wordt gegeven op de grenzeloze brutaliteit van dit kabinet. Er is een andere partij die de signalen van dit kabinet wél begrijpt: dat zijn de werkgevers in Nederland. Bij monde van werkgeversvoorzitter Jacques Schraven pleiten zij nu voor een 40-urige werkweek, vijf dagen minder vrij, 70 procent loon bij ziekte in plaats van 100 procent, werken tot 65 jaar, en het buiten de bonden om afsluiten van CAO's met ondernemingsraden.
Natuurlijk, we beginnen met verzet tegen de voornemens inzake levensloop/ prepensioen. Daarvoor hebben wij een motie gemaakt en die dien ik bij deze in. Maar tegelijk stellen wij nu aan de orde dat er meer aan de hand is, namelijk het voortbestaan van de vakbeweging in Nederland staat op het spel. Nu is de tijd rijp om in de Bondsraden te gaan discussiëren over de vraag hoe we ons tegen deze massieve met elkaar samenhangende aanvallen op onze sociale verworvenheden gaan wapenen. We vragen ons bondsbestuur bij deze om daarvoor in FNV-verband het voortouw te nemen. Dit door een samenhangende strategische notitie voor te bereiden, die in een extra Bondsraad zo spoedig mogelijk met ons te gaan bespreken om die daarna in FNV-verband in te brengen. Graag horen wij de reactie van het bondsbestuur op dit voorstel.