Massaal protest tegen bezuinigingen op welzijn


Actief verzet tegen afbraak Gronings welzijnswerk (Foto Rob Heusdens)

 

Van een correspondent

Het was een druk bezochte vergadering van de raadscommissie Zorg en Beheer, die speciaal was ingelast om de bezuinigingsvoornemens van de gemeente op de sociaal-culturele accomodatie (buurtcentra en speeltuinverenigingen) en de situatie rond welzijnsorganisatie WinG te bespreken. De NCPN had opgeroepen deze raadscommissievergadering massaal bij te wonen. De publieke tribune bleek te klein om plaats te kunnen bieden aan iedereen, waardoor ook de gangen vol stonden.

Maar liefst dertig sprekers hadden zich gemeld om protest aan te tekenen tegen de voorgenomen sluiting van 11 van de 44 buurtcentra en de subsidievermindering aan diverse speeltuinen. De vertegenwoordiger van de NCPN-afdeling legde in zijn betoog een verband met de vele andere bezuinigingen op welzijn, gezondheid en sociale zekerheid die door het 'kabinet Balkellende' worden uitgevoerd.

'Denkrichting' college stuit op veel weerstand

Ook al ging het bij de nota over de sociaal-culturele accomodatie slechts om een door het college opgestelde 'denkrichting', toch waren de meeste insprekers het er over eens dat een dergelijke afkalving van de subsidies op accomodaties ongewenst is. Zo zou het, pas twee jaar geleden opgerichte, buurtcentrum de Hunzeborg volgens deze nota binnenkort weer moeten sluiten. Ook buurthuis de Holm in de binnenstad zou slachtoffer worden van de bezuinigingen. In de binnenstad is zo'n sociaal-cultureel centrum van groot belang, met name voor kinderen die in de drukke binnenstad nauwelijks speelgelegenheid elders hebben.

Ook diverse andere sprekers, waaronder een spreker van de gezamenlijke ouderenbonden, vonden de aantasting van welzijnsaccomodaties onaanvaardbaar. Het is immers met name voor ouderen van belang dat zo'n accomodatie goed bereikbaar is. Vanuit de raadscommissie werd een voorstel aangenomen om een onderzoekscommissie in te stellen, zodat het uiteindelijke voorstel zal worden bijgesteld, in overleg met beheerders van de verschillende accomodaties. Het protest is dus zeker niet voor niets geweest!

Gemeente zet welzijnsorganisatie onder curatele

Vóór de raadsvergadering had de ondernemingsraad van de in financiële nood verkerende welzijnsorganisatie WinG een kort geding aangespannen tegen de gemeente om de voorschotten uitbetaald te krijgen. Zonder voorschotten van de gemeente kan er ook geen salaris worden uitbetaald. De 'oplossing' die de gemeente bood was het onder curatele zetten van de welzijnsorganisatie. Deze 'oplossing' zal vrijwel zeker leiden tot gedwongen ontslag voor een deel van het uitvoerend personeel, zo liet wethouder Pattje aan de media weten.

Strijd om volwaardig welzijn nog niet ten einde!

Volgens de NCPN is de gekozen oplossing onaanvaardbaar daar hierdoor enorme gaten vallen in het uitvoerende welzijnswerk. De uitvoerende werkers zijn de dupe van dit gemeentelijk beleid, dat al jaren de welzijnsbesteding inperkt. Het uitvoerend welzijnswerk krijgt hierdoor de nekslag. De protesten van de WinG-medewerkers en van verschillende bewonersorganisaties tegen de bezuinigingen op uitvoerend welzijnswerk heeft de gang van zaken niet kunnen voorkomen.

In een verklaring liet de NCPN-afdeling weten solidair te zijn met hetWinG-personeel en tegen afkalving van het uitvoerend welzijnswerk en gedwongen ontslagen te zijn. Ook in de nabije toekomst zal de NCPN-afdeling zich blijven inzetten voor het overeind houden van een volwaardig welzijnsbudget en een volwaardig welzijns- en voorzieningenniveau in de stad. Het lijkt haast onontkoombaar dat door het wegvallen van het welzijnswerk in bepaalde delen van de stad de problemen in verschillende buurten en wijken toenemen. Bezuinigingen op het uitvoerende welzijnswerk, zo heeft het verleden altijd aangetoond, zullen onontkoombaar leiden tot problemen die alleen met de inzet van veel extra middelen kunnen worden opgelost, en dus meer kosten dan ze opleveren. Een goed niveau van welzijn is onontbeerlijk en daar mag niet op worden bezuinigd. De strijd om het behoud van een goed en volwaardig welzijns- en voorzieningenniveau is dan ook zeker nog niet ten einde. Voor de korte termijn zal het er om gaan dat ontslagen zo veel mogelijk voorkomen worden; voor de lange termijn dat welzijnswerk de plaats krijgt die het verdient. Niet minder, maar méér welzijn!