Zogenaamde machtsoverdracht is lege doos


VS-politiek brengt geen vrede of democratie; in tegendeel.

Door Mohammed Hassan

Mohammed Hassan is auteur van het boek 'Irak oog in oog met de bezetting', en Afro-Arabisch politicoloog. Hij was een paar keer in Nederland en nam deel aan een tweetal debatten.

Volgens Hassan is de machtsoverdracht in Irak een lege doos: het is geen terugkeer van de Iraakse soevereiniteit zoals president Bush aankondigt.

  1. Paul Bremer wordt vervangen door John Negroponte, Amerikaans ambassadeur bij de VN én in de tachtiger jaren betrokken bij de oprichting van doodseskaders in Midden-Amerika.
  2. De Iraakse regering kan niet in alle onafhankelijkheid beslissingen nemen over fundamentele kwesties. The Wall Street Journal (13/05/2004) schreef: "Paul Bremer en de andere Amerikaanse officials hebben discreet een reeks instellingen opgericht die de VS machtige hefbomen zullen bezorgen om van dichtbij alle belangrijke beslissingen die de interimregering gaat nemen, te beïnvloeden." De krant preciseert dat "de nieuwe Iraakse regering maar een magere controle zal hebben over haar strijdkrachten, niet de bevoegdheden zal hebben om wetten te maken of te veranderen, en niet de mogelijkheid zal hebben belangrijke beslissingen in de verschillende ministeries te treffen zonder de stilzwijgende instemming van de VS."
  3. Leden van de Iraakse regeringsraad hebben zich bij de VN beklaagd dat ze geen toegang hebben tot de oliecontracten die Bremer en co. getekend hebben en die voor hen geheim zijn. Het fameuze decreet 39 dat alle wettelijke hindernissen voor de privatisering van de Iraakse economie opruimde, kan ook niet ongedaan gemaakt worden door de nieuwe regering.
  4. Ondertussen bouwen de VS 14 militaire bases in het land. De Iraakse regering heeft geen enkel veto op de acties van het Amerikaanse leger.
  5. De regering is rechtstreeks door de Amerikanen benoemd. Acht ministers komen uit bewegingen die door de Amerikanen gefinancierd worden. Twee ministers zijn Amerikaans staatsburger. Zo'n regering zal de Amerikaanse troepen niet terugsturen. Deze regering is nu al zo impopulair dat ze de VS zal vragen te blijven al was het maar om haar te beschermen tegen de volkswoede.
  6. De VS heeft uiteindelijk Iyad Allawi gekozen als premier. Chalabi en Bremer zijn mislukt in hun poging om het oude Iraakse leger te ontmantelen. De slag om Fallujah, waar het Amerikaanse leger zich moest terugtrekken, was een keerpunt: de Amerikanen hebben een generaal uit het leger van Saddam Hoessein benoemd om de opstandige stad te controleren. De kern van het verzet bestaat immers uit jonge officieren van het vroegere leger. Om dezelfde reden hebben de Amerikanen Allawi benoemd. Hij was in de zeventiger jaren officier in het Iraakse leger. Zij hopen daarmee ex-officieren van de Baathpartij te rekruteren en zo de weerstand te verzwakken.
  7. De benoeming van Ghazi Al-Yawer - de soennietische sjeik uit de grootste stam van Irak, de Shummar - tot president, past in dezelfde strategie om het verzet te verzwakken.

Voor meer informatie:

EPO uitgeverij
Lange Pastoorstraat 25-27
B-2600 Berchem-Antwerpen
Tel: +32 (0)3 287 08 75
Fax: +32 (0)3 218 46 04
Gsm: +32 (0)478 99 83 31
E-mail: jos.hennes@epo.be
Web: http://www.epo.b