Een op de vijf werknemers in Nederland werkt bij een multinational. Meestal zijn dat hele grote bedrijven. Multinationals lijken felbegeerde werkgevers. Maar eenmaal daar valt het tegen.
Werknemers van multinationals zijn 18 procent meer onzeker over hun baan dan werknemers die niet bij multinationals werken. Ook rapporteren ze 38 procent vaker reorganisaties. Verrassende uitkomst uit het meest recente Loonwijzer-onderzoek onder 24.272 werknemers is verder dat ook de groei van de werkgelegenheid in deze groep bedrijven onder het gemiddelde ligt. Werknemers bij nationale bedrijven zeggen 25 procent vaker dat bij hun bedrijf de werkgelegenheid groeit dan werknemers die bij multinationals werken.
Het genoegen om bij een multinational te mogen werken is bovendien niet voor iedereen weggelegd. Het lijkt vooral te gaan om mannen die hogerop willen. Ze geven vaker aan dat ze al promotie hebben gemaakt en ze zien kans om carrière te maken. Maar in contrast hiermee vinden ze minder vaak dan werknemers van nationale bedrijven dat hun werk er ook interessanter op wordt.
Uit het Loonwijzer-onderzoek blijkt verder dat het vooral de traditionele maakindustrie is die voorop loopt in de globalisering. Werknemers bij bedrijven met internationale vestigingen zijn het meest te vinden in de chemische, rubber- en kunststofindustrie, gevolgd door de voedings-, textiel-, papier- en kartonindustrie. Ook de transport- en telecommunicatiesector, het bank- en verzekeringswezen, de zakelijke dienstverlening en ict-bedrijven hebben vaak vestigingen in zowel Nederland als daarbuiten.
Bron: Loonwijzeronderzoek wordt gedaan door Loonwijzer.nl op basis van verzamelde arbeidsmarkt- en loongegevens van werknemers. Loonwijzer met 425.000 bezoekens per maand is een initiatief van Universiteit Amsterdam/Aias, FNV en Monsterboard.nl.