Filippijnen actueel
Arroyo wordt breed gezien als corrupt politica.
|
De president kwam als een dief in de nacht
Op 24 juni om half vier in de ochtend kwam uiteindelijk een einde aan de langste en meest controversiƫle telling van stemresultaten in de Filippijnse geschiedenis. Uiteindelijk kreeg Gloria Macapagal-Arroyo 12,9 miljoen stemmen (40%) en Fernando "FPJ" Poe, Jr.- haar voornaamste rivaal - 11,8 miljoen (37%). Om een verdere controverse te voorkomen werd ze toen maar prompt in het holst van de nacht door de voorzitters van kamer en senaat tot president uitgeroepen.
Enkele dagen later, op de vooravond van Arroyo's eedaflegging, werd een betoging van enkele duizenden aanhangers van FPJ door de politie uit elkaar geslagen in Manilla. Tijdens de eedaflegging die in Cebu doorging, werd ook een betoging van progressieve activisten hardhandig de weg versperd. Twee leden van Bayan werden gewond door politieknuppels. De eedaflegging zelf ging gepaard met de nodige beloften - 6 tot 10 miljoen nieuwe banen, computers in alle scholen, begrotingstekort wegwerken, etc - die gelukkig door niemand echt serieus genomen werden.
Prijzen schieten de hoogte in
De verkiezingen zijn nog maar nauwelijks voorbij of de verkiezingsbeloften zijn alweer vergeten. De Filippijnse consumenten zagen de prijzen van zowat alle basisvoorzieningen de hoogte inschieten. De minimumprijs van een ritje met de jeepney ging omhoog van 4 naar 5,5 peso. De olieprijzen gingen voor de zevende keer dit jaar omhoog. Nochtans berekende het onderzoeksinstituut IBON dat de oliereuzen sinds januari al 216 miljoen pesos teveel rekenden.
MERALCO, het bedrijf dat elektriciteit verdeelt in Manilla en omstreken, kondigde al verschillende prijsverhogingen aan die de prijs van elektriciteit zouden kunnen verdubbelen. Ironisch genoeg kwam de regering enkel met een voorstel voor meer privatiseringen op de proppen. Ook het elektriciteitsbedrijf NAPOCOR moet van de hand gedaan worden. Het Water for the People Network waarschuwde ook al voor een nieuwe prijsverhoging van het water voor de klanten van Maynilad na een compromis met de overheid. Maynilad is het bedrijf dat ontstond na de privatisering van Manilla's waterdistributie en dat door de familie Lopez, met behulp van het Franse bedrijf Suez, werd leeg gezogen.
Radioprogramma afgevoerd op politiebevel
Op 23 juni klopte de politie aan bij de directeur van radiostation dzBR in Batangas City met de boodschap dat het programma 'Radyo Anakpawis' afgevoerd moest worden. Volgens hen riskeerde het station een razzia als ze geen gevolg zouden geven aan dit politiebevel. Radyo Anakpawis is een wekelijks programma van de regionale boerenorganisatie Kasama TK waarin de boeren ongezouten hun mening kwijt kunnen over de overheidspolitiek.
Derde ronde in Oslo stelt teleur
Voor de derde keer dit jaar ontmoetten de onderhandelingspanels van de Filippijnse overheid en het Nationaal Democratisch Front (NDF) elkaar in Oslo voor een nieuwe onderhandelingsronde. In tegenstelling tot de twee eerdere rondes konden beide partijen geen overeenstemming bereiken over een gezamenlijke slotverklaring. Een van de breekpunten was het feit dat het NPA en NDF-consultant Jose Maria Sison nog steeds als terroristen gebrandmerkt wordt door de VS en de EU. Toch waren beide partijen niet negatief over de onderhandelingsronde en blijven ze hoopvol voor de toekomst.
Bron: Filippijnengroepen Belgiƫ - Filippijnen actueel 05-07-04.