In Irak wordt niet aan vrede gewerkt
Nederlandse troepen terug!
Het verzet tegen de bezetting neemt in omvang toe. De Iraakse bevolking is woedend over het jongste bloedbad in Najaf.
|
|
|
|
|
Van de redactie
In Irak woedt een oorlog. Het land wordt bezet door buitenlandse troepen, waaronder Nederlandse. Die troepen brengen daar geen vrede, maar maken deel uit van een bezettingsleger, onder leiding van de VS en het VK, dat moet garanderen dat de Iraakse bevolking - geleid door een marionettenregering - westerse belangen zal blijven dienen. De Iraakse olie is daarbij van doorslaggevende invloed. De kosten van die oorlog - voor de VS nu al zo'n 128 miljard dollar - worden gedragen door de bevolkingen in de deelnemende landen.
De Iraakse bevolking wil verlost worden van oorlogen en vernietiging, een deel heeft de hoop nog niet opgegeven dat een tijdelijke aanwezigheid van buitenlandse troepen daarin een positieve rol kan spelen. Maar het verzet groeit, zoals ook bleek uit de opvattingen van het Olympische voetbalteam van Irak. Het verzet tegen de buitenlandse troepen neemt toe, zoals ook blijkt uit het onderstaande overzicht van incidenten en aanslagen waarbij Nederlandse militairen in Irak betrokken waren.
In 2003 vonden nog nauwelijks confrontaties plaats:
- 7/8 augustus: Schotenwisseling met vermeende criminelen bij een cementfabriek in As-Samawah.
- 27 december: Een groep Irakezen plundert een container die van een vrachtwagen is gevallen. Nederlandse mariniers lossen waarschuwingsschoten. Een Irakees valt dood neer, waarschijnlijk als gevolg van een afgeketst waarschuwingsschot uit het geweer van marinier Erik O. Op last van justitie wordt de marinier op oudejaarsdag teruggehaald naar Nederland op verdenking van moord, doodslag, dan wel dood door schuld. Het OM gaat O. vervolgen voor het doodschieten van de Irakees. Het proces begint op 27 september.
Vanaf april 2004 neemt het aantal confrontaties toe:
- 30 januari: Een granaat raakt het Nederlandse ambassadegebouw in Bagdad, waar vier mensen wonen en werken. Er breekt brand uit, maar er vallen geen gewonden.
- 11 februari: Een Nederlandse fourwheeldrive botst frontaal met een Iraaks busje. In het busje vallen een dode, een zwaargewonde en twee lichtgewonden. Een Nederlandse marinier raakte lichtgewond.
- 28 februari: Nederlandse militairen (samen met Spanjaarden en Britten) halen in alle vroegte tien Irakezen van hun bed die verdacht worden van criminele activiteiten en van betrokkenheid bij de moord op een Spaanse militair. Er wordt bij de hele operatie-Gonzalo geen schot gelost.
- 16 maart: Een Nederlandse ingenieur komt om door een aanslag in Hilla, een stadje ten zuiden van Bagdad. Zijn Duitse collega en twee Irakezen die de westerlingen begeleiden, komen ook om.
- 9 april: Nederlandse militairen betrokken bij schietincident bij het gebouw van de Autoriteit in de Iraakse provinciehoofdstad As-Samawah. Onbekenden schieten met klein kaliber, Nederlandse militairen schieten terug. Ook schieten de aanvallers een raketgranaat af, maar die mist doel. Geen gewonden.
- 17 april: Nederlandse patrouille komt in vuurgevecht met Irakezen, in de buurt van voetbalstadion in As-Samawah. De patrouille wordt beschoten en schiet terug. Een Irakees raakt zwaargewond. Hij wordt uiteindelijk behandeld in een ziekenhuis in Nederland en keert half juni terug naar Irak.
- 21 april: Nederlandse militairen en leden van de Iraakse politiedienst ICDC schieten Irakees dood bij checkpoint. Het voertuig negeerde een stopteken.
- 22 april: Drie mortiergranaten (82 mm) worden afgevuurd op het grootste Nederlandse kamp in Irak, Camp Smitty. Een ontploft op een "onschuldige plaats" op het kamp. Een tweede granaat ontploft niet. Een derde valt buiten het kamp en ontploft ook niet. Geen gewonden, nauwelijks schade.
- 25 april: Nederlandse militairen schieten op de banden van een verdacht voertuig, dat met hoge snelheid een Nederlandse patrouille passeert. De bestuurder negeert een stopteken. Een Irakees overlijdt, zes lichtgewonden. - 29 april: Het kamp Ar-Rumaytah wordt bestookt met mortieren. Twee granaten komen binnen het kamp terecht, de derde erbuiten. Geen gewonden, wel is er schade aan een voertuig.
- 10 mei: Sergeant-1 Dave Steensma komt om het leven door een aanslag met handgranaten op een brug over de Eufraat in As-Samawah. Een tweede militair raakt gewond.
- 14 en 15 mei: Schotenwisseling tussen Nederlandse patrouille en onbekenden. Mortiergranaten afgevuurd op Nederlandse soldaten. Geen slachtoffers.
- 28 mei: Drie Nederlandse militairen raken gewond nadat het voertuig waarin zij zaten onder vuur was genomen. Het voertuig wordt niet geraakt, maar raakt wel van de weg.
- 17 juni: Nederlandse militairen beschoten met klein kaliberwapens in provincie Basra. Nederlanders schieten terug. Geen Nederlandse gewonden.
- 22 juni: In de omgeving van Tallil, waar het helikopterdetachement is gelegerd, ontploft een autobom, net op het moment dat twee Nederlandse legerjeeps passeren. Geen gewonden.
- 30 juni: Twee zware explosies in centrum As-Samawah. Geen Nederlanders in de buurt.
- 4 augustus: Britse kamp Shaibah, waar ook 120 Nederlanders verblijven, wordt beschoten met projectielen. Geen gewonden.
- 6 augustus: Mortieraanval op door Nederlanders en Irakezen bemande controlepost in de buurt van Al-Khidr. Vier mortieren vallen op 50 meter of meer van de post. Geen gewonden.
- 11 augustus: Patrouille bij Ar-Rumaytah beschoten. Geen Nederlandse gewonden.
- 11 augustus: Camp Smitty beschoten met twee mortiergranaten. Granaten vliegen over grootste Nederlandse kamp heen. Militairen zitten anderhalf uur in de bunker. Geen gewonden.
- 13 augustus: Apache-helikopters worden ingezet na een nacht van onrust tussen rebellen en Iraakse veiligheidsdiensten.
- 14 augustus: Nederlanders in Ar Rumaytah beschoten in hinderlaag met geweervuur, mitrailleurs en anti-tankgranaten. Zeer hevig vuurgevecht duurt drie tot vier uur en houdt pas op met de komst van Apache-helikopters. Jeroen Severs, een 29-jarige wachtmeester der eerste klasse van de Koninklijke Marechaussee komt om het leven. Vijf andere militairen (een marechausse, vier van de landmacht) raken ernstig gewond.
- 16 augustus: Nederlanders opnieuw beschoten met klein-kaliber-geweervuur in de buurt van Ar Rumaytah. Later in de nacht wordt de basis beschoten met twee mortiergranaten, die doel missen.
- 19 augustus: Nederlandse militairen in As-Samawah schieten op een voertuig met Irakezen nadat zij vanuit de auto onder vuur zijn genomen. De wagen raakt daarop van de weg, waarna de militairen twee inzittenden dood aantreffen.
- 20 augustus: Nederlandse patrouille opnieuw beschoten in Ar Rumaytah. Geen gewonden.
Op dit moment gaat er bijna geen dag voorbij zonder gewapend geweld. Het gaat ook niet meer om incidenten, maar om echte oorlogshandelingen. De regering is niet geïnteresseerd in vrede in Irak, noch in het leven van de daar aanwezige soldaten. Het is duidelijk dat de spanningen de komendeperiode alleen maar verder zullen oplopen. De vraag of er een paar gepantserde patrouillevoertuigen meer of minder moeten meerijden is volstrekte lariekoek. De Nederlandse troepen moeten terug. Stop de deelname aan deze imperialistische oorlog.
Bron: ANP