Spanning in Zuid-Ossetië laait op


 

Van redactie buitenland

Uit Zuid-Ossetië komen berichten dat Georgië grootscheepse provocaties voorbereidt, gericht tegen de afgescheiden deelrepubliek, waaronder het organiseren van massale 'vredesmanifestaties', het opwerpen van een economische blokkade en het willekeurig oppakken van burgers. Ook zou Georgië in Zuid-Ossetië woonachtige etnische Tsjetsjenen willen inzetten om subversieve en terroristische acties uit te voeren in de hoofdstad Tskhinval en is het Georgische leger begonnen aan militaire oefeningen nabij de grens tussen beide landen.

Het conflict tussen beide landen is opgelaaid sinds de nieuwe Georgische president Mikhail Saakashvili alles in het werk stelt om de opstandige regio's van zijn land terug in het gareel te krijgen. Zuid-Ossetië, dat zich na een oorlog in het begin van de jaren '90 onafhankelijk verklaarde, zoekt toenadering tot Noord-Ossetië, dat deel uitmaakt van de Russische federatie.

Intussen beschuldigen Georgië en Zuid-Ossetië elkaar ervan dorpen in Zuid-Ossetië te beschieten. De leider van Zuid-Ossetië, Eduard Kokoity, is naar Moskou gevlogen waar hij de hulp van Rusland inriep in het aanzwellende conflict. In Moskou beschuldigde hij de Georgische autoriteiten ervan hem te hebben willen omkopen. In ruil voor zijn loyaliteit zou hij het vice-presidentschap van Georgië aangeboden krijgen. Ook wees hij erop dat 90 procent van de bevolking tijdens een referendum in 1992 zich uitsprak voor de onafhankelijkheid van Georgië en hij bedankte Rusland voor zijn objectieve benadering en voor het professionalisme van de Russische vredesmacht die in de conflictzone gestationeerd is.

Russische parlementsleden hebben zich al kritisch uitgelaten over Georgië's aanspraken op Zuid-Ossetië, en verschillende leden van de Russische vredesmacht in het gebied hebben al verklaard dat zij hun vredesmacht-vignetten van hun uniform willen afscheuren om de wapens op te nemen tegen Georgië.

Volgens Saakashvili betreft het dan ook geen conflict tussen Georgië en Zuid-Ossetië, maar tussen Georgië en Rusland. Analysten zijn van mening dat het conflict vreedzaam kan worden opgelost zolang Rusland zich afzijdig houdt. Recente acties van het Georgische leger, dat voortijdig beslag legde op nog aanwezige Russische militaire bases in Georgië waarmee

overeenkomsten tussen beide landen ernstig geschonden werden, maken de situatie er echter des te dreigender door.

Bron: Rick Rozoff:

  1. (Novosti/Russian Information Agency),
  2. (BBC NEWS) http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/3933933.stm
  3. (Civil Georgia) http://www.civil.ge/eng/article.php?id=7507
  4. (Bloomberg News) http://quote.bloomberg.com/apps/news?pid= 10000085&sid=aRaDI9.SjXFk&refer=europe
  5. (MosNews-Russia) http://www.mosnews.com/news/2004/07/28/ossetia.shtml
  6. Itar-Tass http://www.itar-tass.com/eng/level2.html?NewsID=1081673&PageNum=0

Alle artikelen: 28 juli 2004, vertaling en samenvatting Frans Willems.