Weerstand tegen asociale plannen van kanselier Schröder groeit

Nu al betogingen in 160 Duitse steden


Week na week groeit de beweging tegen de 'sociale kaalslag'. De betogingen begonnen in het oosten, maar breiden zich nu uit naar het westen van het land.
Foto http://arbeiterfotografie.com  


 

Door Jenny Mertens

In 160 Duitse steden demonstreerden op maandag 23 augustus 130.000 mensen op straat tegen het nieuwe asociale plan van de regering van sociaal-democraten en Groenen. Op hetzelfde ogenblik verscheen een officieel rapport waarin staat dat 76 procent van de Oost-Duitsers en 51 procent van de West-Duitsers het communisme een goed idee vinden.

Het gaat om het jaarrapport over de levenskwaliteit van de Duitse burgers opgesteld door het Instituut voor de Statistiek. De studie toont ook een tendens naar een toenemende ongeljkheid en armoede in Duitsland. In 2002 leefde 13 procent van de Duitsers in armoede, in 2001 was dat 12,5 procent. Bovendien dreigt 11 procent van de gezinnen in het oosten en 7 procent in het westen diep in de schulden te geraken.

Het rapport is gebaseerd op de toestand in 2002. Het houdt dus geen rekening met de gevolgen van de hervorming in de gezondheidszorg, de wijzigingen in de pensioenverzekering of de maatregelen in de werkloosheidsuitkeringen.

Tegen de geplande hervorming in de werkloosheidsuitkeringen, de zogeheten Hartz-IV-wetten, is er een groeiende protestbeweging losgebarsten. Maandag na maandag komen steeds meer mensen in steeds meer steden en gemeenten op straat. In Oost-Duitsland ligt het zwaartepunt in Leipzig. Daar ging deze week maandag een eerste nationale betoging door. De beweging die in het oosten begon is uitgewaaierd naar het westen. In West-Duitsland kwamen er betogers op straat in Kassel, Keulen, Aken, Saarbrücken, München, Offenburg, Mannheim, Stuttgart, Freiburg, Tübingen, Heilbronn, Ulm, Heidelberg, Villingen-Schwenningen.

De betogers voeren nu ook acties op andere dagen dan maandagen. Dinsdag 24 augustus onthaalden 500 inwoners van het Oost-Duitse stadje Wittenberg (Brandenburg) kanselier Schröder op een fluitconcert en boegeroep en werd met eieren naar hem gegooid. Donderdag bezocht Schröder een zangfeest in Finsterwalde (Brandenburg) en weer vloog er een ei door de lucht, ook al waren alle aanwezigen op voorhand gefouilleerd.

Manoeuvres om het verzet te ondermijnen

De regering begon al volop met manoeuvres om het verzet te ondermijnen. Op maandag 23 augustus liet ze weten de term Hartz IV niet meer te gebruiken, omdat hij "te hard is, alleen met vermindering van uitkeringen geassocieerd wordt en inhoudelijk niets weergeeft." De term "hervorming van de arbeidsmarkt" zou beter zijn. Op een persconferentie had SPD-voorzitter Franz Müntefering het zelfs over de "vierde wet voor moderne dienstverlening op de arbeidsmarkt."

De voorzitter van de sociaal-democraten stelde ook voor een wettelijk minimumloon in te voeren. Dat zou een compensatie zijn voor de werklozen die nu verplicht zullen worden banen met zeer lage lonen te aanvaarden. De voorzitter van de vakbond DGB had een versoepeling van die verplichting gevraagd. Kanselier Schröder en minister van Economie en Arbeid, Clement, wezen het voorstel voor een minimumloon af, onder het voorwendsel dat lonen een zaak is voor de sociale partners en dat de lonen door CAO's gegarandeerd zijn. Maar vooral in Oost-Duitsland hebben veel bedrijven zich uit de paritaire comités teruggetrokken, waardoor ze niet meer aan CAO's gebonden zijn. De Hartz IV-wet is dus niet alleen tegen de werklozen gericht, maaris ook bedoeld om een lagelonensector te scheppen en de druk op de lonen op te voeren.

Bron: Solidair, 1-9-2004.