Racistisch geweld in Udel.
|
Onderstaand persbericht is een reactie van Emcemo op het besmeuren van hun lokaal. Een golf van racistisch geweld vindt op dit moment plaats: brandstichting bij moskee in het Utrechtse Zuilen, beplakken met spottende teksten van een moskee in Rotterdam, brandstichting in Uden en een explosie in Eindhoven. Daar werd spontaan een menselijk schild gevormd.
Emcemo roept op om een dam op te werpen tegen dit geweld. De NCPN steunt de oproep volledig. De neoliberale en conservatieve politieke groeperingen trachten verdere polarisatie aan te wakkeren. Politici als Zalm en Wilders, in de praktijk hand in hand met groepen neofascisten, vergiftigen het culturele klimaat in ons land en creëeren de voorwaarden voor toenemend geweld.
Wij, als vertegenwoordigers van een groot deel van de seculiere Marokkaanse gemeenschap, worden ook geconfronteerd met de continuering van de hetze tegen de Marokkanen. Als organisatie hebben wij altijd een duidelijk standpunt gehad tegen alle vormen van extremisme en intolerantie. Ook hebben wij met scherpe bewoordingen de moord op Theo van Gogh veroordeeld. Zoals wij hebben verwacht zullen de kwaadaardige krachten groepen tegen elkaar uitspelen. Zij zullen misbruik maken van de precaire situatie om door te gaan met de polarisatie t.b.v hun politieke agenda.
Zij zullen geen onderscheid maken tussen extremistische fundamentalisten en gemeenschappen als geheel. Wij zijn tegenstanders van polarisatie. Nederland heeft er genoeg van. Het is niet het eerste incident. Marokkaanse kinderen, jongeren en ouderen worden dagelijks vernederd en geterroriseerd. Wij nemen deze daad heel serieus.
Wij doen een oproep aan alle goedwillende politieke en maatschappelijke krachten om deze daad duidelijk en openlijk te veroordelen. Wij vragen van de politie en van de burgervader van Amsterdam onze organisaties en onze gemeenschap te beschermen tegen de kwaadwillende groeperingen in Amsterdam. Wij doen een oproep aan de vertegenwoordigers van de regering Balkenende om deze signalering serieus te nemen. Wij eisen de nodige maatregelen te nemen voor dat er slachtoffers vallen.
Euro-Mediterraan Centrum Migratie & Ontwikkeling
Postbus 59676
1040 LD Amsterdam
E: info@emcemo.nl
Schild om islamitische Basisschool EindhovenBuurtbewoners, leerlingen van omliggende scholen en inwoners van Eindhoven - jong en oud - vormden op vrijdag 12 november 2004 om 11.30 uur een Menselijk Schild om de islamitische School aan de Frankrijkstraat in Eindhoven.Met deze actie willen de initiatiefnemers duidelijk maken dat zij deze daad van terreur op de Islamitische Basisschool Tarieq Ibnoe Ziyad veroordelen. Zij houden elkaar dan ook letterlijk vast om de leerlingen en het personeel via dit menselijk schild te beschermen, een veilig gevoel te bieden en zo solidariteit te tonen. Wij moeten de dialoog met elkaar blijven aangaan, verdraagzaam zijn met respect voor elkaar en niet zwichten voor terreurdaden. In de nacht van zondag op maandag (03.30 uur) werd een bomaanslag gepleegd op de Islamitische Basisschool Tarieq Ibnoe Ziyad aan de Frankrijkstraat in Eindhoven. Bewoners van de buurt Kronehoef schrokken wakker van de krachtige explosie en zaten stijf van schrik rechtop in hun bed. De leraren, ouders en kinderen van de school alsmede buurtbewoners waren zwaar aangeslagen. Kinderen en ouders kwamen huilend na de ramp op school. De school werd zwaar beschadigd en ook omliggende woningen liepen veel schade op. Gelukkig zijn er geen slachtoffers gevallen. Op vrijdag, 10 september 2004, omstreeks 11.00 uur stonden kinderen van deze school en kinderen van de basisschool De Driestam en basisschool Fellenoord nog 1 minuut stil bij de slachtoffers van Beslan. Ook nu weer, in Eindhoven, zijn kinderen slachtoffers van geweld. De islamitische basisschool is nu in totaal vier keer mikpunt van geweld. Door deze aanslag werd angst gezaaid. Buurtbewoners verzetten zich tegen dit geweld, zijn woedend en tegelijk onmachtig. Het is onrechtvaardig en kwade lieden proberen op deze wijze partijen uit elkaar te drijven, verdeeldheid te zaaien doch daaraan wordt niet toegegeven. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Eindhoven, 10 november 2004 |