In het Alashir-district rond de stad Manisa, in het westen van Turkije, heeft de Unie van Druiven Producenten op 19 oktober jongstleden een demonstratie gehouden tegen de belastingen die haar zijn opgelegd door het Internationale Monetaire Fonds (IMF) , de Wereldbank, de Wereld Handels Organisatie (WHO) en de Europese Unie (EU). Deze kleine demonstratie was een uiting van het huidige gevoel dat onder de Turkse boeren leeft ten opzichte van de imperialistische instituten.
Het IMF, de Wereldbank en de WHO worden door deze laag van de Turkse bevolking al sinds geruime tijd niet beschouwd als bevriende instituten. Wat deze demonstratie uniek maakt is het feit dat de Europese Unie, terecht, ook is opgenomen in de lijst van vijandelijke en imperialistische organisaties die niet in het belang van de Turkse bevolking handelen. En dat in een tijd waarin iedereen die maar de minste kritiek op de EU uit bestempeld wordt als landverrader...
Maar wat heeft de Europese Unie van doen met Turkse druiven? Zijn de belangrijkste zorgen van de EU niet de 'mensenrechten', 'beschaving', 'multiculturele en open samenleving', 'vrijheid van meningsuiting', 'het paradijs op aarde', etcetera? Heeft u ook maar één lid van de Europese Commissie horen zeggen: "Mensenrechten zijn niet het enige aandachtspunt voor de Europese Unie, van nu af aan houden wij ons ook bezig met druiven, of die nu wit, blauw of rood zijn."
Nee, inderdaad, niemand heeft iets dergelijks gezegd. Maar ondanks dat speelt de Turkse druif een belangrijke rol in het toetredingsproces van Turkije tot de EU en al vanaf het begin. Net zoals de Turkse tabak, de Turkse suiker, tarwe, mais, de koe, het schaap, de hazelnoot... kortom: de Turkse landbouw. En wel om de reden die de voorzitter van de Vereniging van Turkse Landbouwers, Ibrahim Yetkin, als volgt heeft samengevat: "De Turkse landbouw vormt een bedreiging voor de EU." Onder deze titel verscheen een interview dat Leyla Tavsanoglu met hem hield, op 5 november jongstleden in Cumhuriyet Hafta. In het interview waarschuwt hij de Turkse boeren voor het beleid van de EU.
Na het opsommen van al deze feiten tegen het EU-beleid, moet meneer Yetkin zijn kritiek nuanceren: "Natuurlijk zijn wij ons ervan bewust dat we met betrekking tot de toetreding tot de EU zijn gestart met een onomkeerbaar proces." Natuurlijk is hij niet tegen de EU, hij is zeker geen communistische 'landverrader'. Dat is de reden dat het interview de titel 'de Turkse landbouw vormt een bedreiging voor de EU' heeft gekregen, waarbij is vermeden om de uit de opsomming meest logische conclusie te trekken, namelijk: 'De EU vormt een bedreiging voor de Turkse agrarische sector'.
Men kan nu al waarnemen dat de EU niet langer dezelfde status in Turkije heeft als twee tot drie jaar geleden. Gelegen tussen de drie 'heetste' regio's in de wereld: het Midden-Oosten, de Balkanlanden en de Kaukasus, en met haar anti-imperialistische traditie, zal Turkije een nieuwe teleurstelling worden voor het imperialisme.
Vertaling J. Bernaven