George W. Bush was nog maar net herkozen tot president van de VS, of hij kwam met de mededeling dat zijn regering besloten had de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië te erkennen als 'Republiek Macedonië.'
Een duidelijk in verlegenheid gebrachte Griekse regering sprak van "een ongelukkige zet" van de Atlantische bondgenoot. Opnieuw laaide van diverse kanten het nationalisme op. Begin jaren '90 gebeurde dit ook met het besluit van de Europese Unie (EU) Kroatië en Slovenië als onafhankelijke staten te erkennen, waarmee het begin van de ontbinding van Joegoslavië een feit was en daarmee de onrust op de Balkan, die echt niet aan heethoofden te wijten is, zoals sommige media ons wilden doen geloven!
De kwestie Macedonië is dan ook slechts onderdeel van een veel wijder opgezette tactiek, die na de tragische omwenteling in de machtsverhoudingen van 1989-91 heel wat onrust zaaide en er zelfs niet voor terugdeinst dood en verderf te verspreiden, zoals met de bombardementen op Joegoslavië in 1999. Uiteraard worden nationalistische gevoelens onder de bevolking aangezwengeld als eeuwenoud beproefd recept in de imperialistische politiek van verdeel en heers.
De KKE (Communistische Partij) ging er als enige tegenin met dringende waarschuwingen voor de gevolgen van de Atlantische en Europese politiek van gebiedsopdeling en hernieuwd vastleggen van invloedssferen, wat deze partij toen politiek duur te staan kwam.
De 'Wallstreet Journal' van oktober 2001 schreef, dat Amerika zich over de hele wereld als sheriff gedraagt en een ster op de borst speldt van diegenen die hem als hulpje willen dienen. De krant 'Rizospastis' van 7 novemberjl. schreef, dat Griekenland af moet van diegenen die het hulpje van de sheriff willen zijn, maar ook van diegenen die het land tot Europese antisheriff willen maken. Volgens de krant moet het land af van de Euro-Atlantische machtsstructuren en de bevolking zou er goed aan doen op haar hoede te zijn tegen elke vorm van nationalisme, dat immers koren op de molen van imperialistische intriges is.