Nuriye Kesbir mag niet worden uitgezet

Redactie buitenland

Op 8 november 2004 heeft rechter R. Paris in Den Haag besloten dat de Koerdische politica Nuriye Kesbir niet mag worden uitgeleverd aan Turkije. Zij had een kort geding aangespannen tegen de beslissing van minister Donner van Justitie om tot uitlevering over te gaan. Het antwoord van de regering lijkt te zijn een poging om de Koerdische beweging te criminaliseren. De inval in het zogenaamde 'trainingskamp van de PKK' past in het beeld van een daadkrachtige regering en probeert de Koerdische vrijheidsstrijd te associƫren met echte terroristische groepen om een klimaat te scheppen waarin een eventueel nieuw proces positief zal uitpakken voor de regering.

Volgens de rechter is de minister ten onrechte voorbijgegaan aan de rapporten van Amnesty International, Human Rights Watch en de VN waarin staat dat er in Turkije nog steeds wordt gemarteld en dat Kesbir geen eerlijk proces zou krijgen. De rechter maakte duidelijk dat de garanties die door Turkije zijn gegeven en blindelings zijn overgenomen door Donner, volstrekt onvoldoende zijn. Daarom besloot hij om de uitlevering te verbieden.

De Koerdische gemeenschap in Nederland is blij en opgelucht dat deze dreiging tegen Nuriye Kesbir nu is opgeheven. Maar de strijd is nog niet helemaal gestreden. Nuriye Kesbir zit nog steeds in de gevangenis in Breda en heeft ook nog steeds niet de status van politiek vluchteling. Ook is het nog mogelijk dat Donner tegen deze uitspraak beroep aantekent.

Een beroep zou echter onrechtvaardig en ook zinloos zijn. Twee Nederlandse rechters besloten inmiddels al dat Kesbir niet mag worden uitgeleverd. Dit is natuurlijk geen toeval, maar maakt duidelijk dat het openbaar ministerie vanaf het begin heeft geprobeerd om Nuriye Kesbir ten koste van alles uit te leveren. Het feit dat dit niet is gelukt geeft aan dat er toch nog een zekere mate van gerechtigheid bestaat.

De Nederlandse autoriteiten worden opnieuw opgeroepen om Nuriye Kesbir onmiddellijk vrij te laten en haar politiek asiel te verlenen, waar zij als strijdster voor rechtvaardigheid en vrede zonder meer recht op heeft. Iedere dag die zij nu nog in de gevangenis moet doorbrengen is een nieuwe onrechtvaardigheid. De strijd om de vrijheid van Nuriye Kesbir staat nu bovenaan de agenda. De Koerdische gemeenschap en de solidaire organisaties zullen niet opgeven tot Nuriye Kesbir haar plaats kan innemen in de rijen van Koerdische politici en activisten die alles inzetten om tot een duurzame en vreedzame oplossing van de Koerdische kwestie te komen.

Federatie Koerden in Nederland (Fed-Kom)
Sloterkade 10 1058 HD Amsterdam
Tel: 020-6141816 Fax: 020-6143468
E-mail: fedkom@dds.nl
Girorekening: 4374756 t.n.v Fed-Kom, Amsterdam.