Chávez in Spanje als 'popster' onthaald


 


 

Estelle Shirbon

President Hugo Chávez van Venezuela werd zondag in Spanje onthaald als een popster, toen hij een nieuw hoofdstuk opende in de bilaterale betrekkingen, die waren bekoeld in de regeringsperiode van de voorganger van minister-president José Luis Rodriguez Zapatero.

Lovend over de socialistische regering van Spanje (sinds 7 maanden) zei Chávez tegen journalisten: "Spanje is veranderd in een land van grote hoop, met de nieuwe koers in de buitenlandse politiek van minister-president Rodriguez Zapatero." Chávez werd op het vliegveld Barajas in Madrid met militair eerbetoon ontvangen, bij de start van een driedaags bezoek.

Hij heeft Zapatero's conservatieve voorganger, José Maria Aznar, ervan beschuldigd dat hij in 2002 een kortstondige staatsgreep tegen hem [Chávez] heeft gesteund, en heeft hem bekritiseerd om diens grote steun aan de oorlog in Irak onder leiding van de VS.

Zapatero behaalde een verrassende verkiezingsoverwinning, drie dagen nadat op 11 maart jl. 191 mensen werden gedood bij het bombardement op vier treinen in Madrid. Hij heeft de koers van de buitenlandse politiek van Spanje gewijzigd, meer in de richting van Frankrijk en Duitsland, in plaats van de sterke pro-VS-oriëntatie van Aznar. Hij geeft ook prioriteit aan goede betrekkingen met Latijns-Amerika.

De linkse Chávez, die zich sterk maakt voor het gevecht tegen de armoede, presenteert zichzelf als de regionale stem tegen de economische overheersing door de VS. De eerste daad van Chávez na zijn aankomst in Spanje was een bezoek brengen aan het Atocha Station in Madrid, de plek waar twee van de vier treinen op 11 maart werden opgeblazen, om zijn respect te betuigen aan de slachtoffers van de ergste aanslagen in de hedendaagse geschiedenis van Spanje. Daar werd hij omringd door de media en honderden aanhangers. Velen van hen zwaaiden met Venezolaanse vlaggen en riepen: "Chávez, vriend, het volk staat achter je."

"Chávez wordt een symbool voor de strijd van het volk", zei Carmen Ruiz, een onderwijzeres van middelbare leeftijd, terwijl zij wachtte om een glimp van hem op te vangen.

Tijdens deze eerste etappe van zijn reis, die hem vervolgens naar Rusland, Libië en Iran brengt, zal Chávez in Spanje ontmoetingen hebben met Zapatero, ondernemers, vakbondsleiders en studenten.

Chávez heeft afgelopen vrijdag een bezoek aan Costa Rica, waar hij deel zou nemen aan een Ibero-Amerikaanse top, afgezegd. Hij deed dit nadat een openbaar aanklager, die onderzoek deed naar de staatsgreep in 2002, werd gedood door een autobom.

Spanje is een belangrijke investeerder in Venezuela, dat rijk is aan energie. Volgens sommige nieuwsberichten wil het oliebedrijf Repsol tussen 2004 en 2008 meer dan 450 miljoen euro (586 miljoen VS-dollar) in het land investeren.

Bron: Reuters 2004, 21 november 2004, vertaling J. Bernaven.