Filippijnen actueel


vermoorde journalist  


Staking

op

suikerrietplantage  

Massamoord op stakende arbeiders op Hacienda Luisita

Arbeiders op Hacienda Luisita blijven hun staking voortzetten ondanks de massamoord op 12 stakers en 2 kinderen door de militairen. Op 6 november jl. zijn duizenden arbeiders op Hacienda Luisita Inc., een suikerrietplantage van voormalig president Corazon Aquino en haar familie, in staking gegaan. Zij eisen betere arbeidsvoorwaarden, waaronder een hoger loon, en de herroeping van het ontslag van 327 arbeiders. Bij de ontslagen arbeiders waren ook de nieuwgekozen leiders van de vakbond van de suikerarbeiders. Vanaf het begin van de staking hebben de politie en het leger geprobeerd de staking te breken. Op 16 november escaleerde dit in een massamoord van 12 arbeiders en 2 kinderen. Ondanks deze gruwelijke moordpartij volharden de arbeiders in hun staking.

Guilayon-stam in Kalinga voert strijd op tegen Zweeds mijnbouwbedrijf

Om het gat in de begroting te dichten heeft president Arroyo verklaard dat mijnbouw in verhoogd tempo uitgevoerd zal worden. Meteen hierna heeft de National Commission on Indigenous Peoples (NCIP - Nationale Commissie voor Inheemse Volkeren) haar fiat gegeven voor mijnbouw in een gebied van 499 hectare, dat toebehoort aan een voorouderlijk domein van de Guilayon-stam in Tabuk, Kalinga. Dezelfde NCIP heeft de stam eerder traditionele rechten over deze grond gegeven. De stam verwerpt de procedure van het uitgeven van de vergunning en zal de strijd hiertegen opvoeren.

Meer dan duizend mensen begraven een leider van het volksleger NPA in een emotionele plechtigheid

Op 28 oktober jl. stierf een door het volk in Misamis Occidental zeer geliefde lokale leider van het volksleger New Peoples' Army (NPA) Mario Bagundol. Hij was een dag eerder in een gevecht met de militairen gewond geraakt. Mario had zich reeds in 1982 bij het ondergrondse NPA aangesloten en is sinds die tijd, door zijn toewijding aan het verbeteren van de situatie van de armen, zeer geliefd geraakt bij de bevolking. Tijdens de plechtigheid kon zelfs de pastoor zijn tranen niet bedwingen. Op een plakkaat boven zijn kist stond zijn lijfspreuk: "Dien het Volk".

Bevolkingsgroepen blijven strijden voor zuiver en betaalbaar water

Het voormalige mijnbouwbedrijf Benguet Corporation (BC) heeft onlangs, ondanks oppositie van de bevolking, een vergunning gekregen om drinkwater te gaan winnen in de gemeente Itogon in Benguet. De bevolking van Itogon moet nu voor water, dat tot op heden gratis was, betalen. Met de vergunning heeft BC een monopolie verkregen op alle waterbronnen in de gemeente. Veel van de bronnen worden door de boeren gebruikt voor irrigatie. De bevolking heeft echter gezegd zich te blijven verzetten tegen deze vergunningen.

In Quebiawan, Pampanga is de bevolking in opstand gekomen tegen San Miguel Corp. (SMC) omdat ze haar belofte om zuiver water te leveren aan de bevolking in ruil voor een waterwinningvergunning, niet is nagekomen. De SMC heeft zelfs het oppervlaktewater zo vervuild dat het dorp bijna onleefbaar is geworden.

Ook op de Filippijnen viert men op 10 december de internationale dag van de mensenrechten. Maar, is er wel iets te vieren? De internationale dag van de mensenrechten nadert snel en iedere onderdrukkende regering zal er alles aan doen om de situatie mooier voor te stellen dan de werkelijkheid. De regering van de Filippijnen zal dit ook zeker doen. Onlangs is 'een record' gebroken: op 14 november werd voor de tiende keer dit jaar een journalist vermoord. Ook onder de rest van de bevolkinggaat het aantal mensenrechtenschendingen, vooral moorden, met rasse schreden omhoog.

Bron: Filippijnengroepen Belgiƫ - Filippijnen Actueel 18/11/04