Ingezonden: IKN(*)-verklaring Liempde

Op vrijdag 12 november 2004 bereikte ons het bericht via de media dat de politie een paramilitair trainingskamp van de PKK had opgerold in Liempde in de buurt van Eindhoven. Tijdens de actie, die met veel misbaar en het afzetten van wegen werd uitgevoerd, werden 29 mensen opgepakt. Op een paar andere plaatsen inclusief Den Haag werden nog een paar mensen meegenomen. Dit bericht verbaasde ons, ten eerste omdat de PKK niet meer bestaat en ten tweede omdat de Koerdische vrijheidsbeweging al meer dan vijf jaar bezig is om tot een vreedzame en democratische oplossing van de Koerdische kwestie te komen. Omdat we uit ervaring weten dat we in dit soort gevallen noch de informatie van de pers, noch de beweringen van Justitie kunnen vertrouwen, hebben we zelf nagetrokken wat er precies aan de hand was op de kampeerboerderij in het Brabantse land.

Als snel bleek dat er geen sprake was van een militair trainingskamp, maar dat het om een scholingsopleiding ging voor Koerdische jongeren. Er werd les gegeven en informatie verstrekt over de Koerdische geschiedenis, de cultuur en de politiek van Kongra Gel, het Volks Congres van Koerdistan. Wij zijn er absoluut van overtuigd dat er op de boerderij geen wapens zijn gevonden. De eigen beelden van Justitie gaven dat ook al aan. In het gebouw zagen we wat Koerdische posters en vlaggen, een gang met schoenen en wat boeken en schriften. De hele dag bleven de media het verhaal van het 'trainingskamp' herhalen, hoewel er wel wat nuances werden aangebracht. Later beweerde Justitie dat er tijdens andere invallen kleding was gevonden die klaarstond voor verzending, een paar nachtkijkers en een vuurwapen. Volgens ons is het verzenden van kleding en het hebben van een nachtkijker niet verboden. Het vermeende vuurwapen is niet getoond, dus is het nog maar de vraag om wat voor voorwerp het hier gaat.

Naar onze mening is de Nederlandse overheid opnieuw bezig om de Koerden te criminaliseren. Als er geen terroristen te vinden zijn creƫer je er gewoon een paar. Je haalt er de maar al te gretige media bij, en het verhaal is compleet. Blijft wel de vraag waarom deze invallen juist nu plaatsvonden. Twee verklaringen liggen voor de hand. In de laatste weken heeft de Nederlandse overheid het zwaar te verduren gehad na de moord op Theo van Gogh en de verschillende brandstichtingen die volgden. De ministers Donner en Remkes stonden onder zware druk. Met de aanvallen op de Koerdische jongeren willen ze tonen dat ze sterk zijn en iedere dreiging aankunnen. Al gaat het alleen maar om een groep Koerdische jongeren met studieboeken, en een scholingsopleiding die bij de Nederlandse autoriteiten al jaren bekend was. Het past natuurlijk ook binnen de hetze waar ook andere bevolkingsgroepen al eerder het slachtoffer van werden.

De tweede verklaring is naar onze mening doorslaggevend. Afgelopen maandag besliste de rechtbank in Den Haag dat de Koerdische politica Nuriye Kesbir niet aan Turkije mag worden uitgeleverd. Dit was een gevoelige klap voor minister Donner, die eerder wel tot uitlevering had besloten. Hij is dan ook meteen in hoger beroep gegaan. Het lijkt er nu erg veel op dat er stemming gemaakt moet worden tegen de Koerden om onwillige rechters er toch van te overtuigen dat Kesbir beter kan worden uitgeleverd. Natuurlijk zal zo'n verband altijd ontkend worden, maar Donner en Justitie in het algemeen hebben de schijn in ieder geval tegen.

Wij wijzen deze criminalisering van de Koerden in Nederland ten sterkste af. De Nederlandse regering moet de Koerdische jongeren die in Liempde zijnopgepakt vrijlaten en zich verontschuldigen bij de Koerdische gemeenschap. Verder eisen wij opnieuw de onmiddellijke vrijlating van Nuriye Kesbir. Twee Nederlandse rechters hebben besloten dat zij niet mag worden uitgeleverd. Het hoger beroep, door Donner aangetekend, is een wanhopige poging van een minister die zich ten koste van alles wil bewijzen. Zelfs ten koste van het leven van Nuriye Kesbir en de goede relatie tussen de Koerdische gemeenschap en de Nederlandse maatschappij. De duistere krachten die hard bezig zijn om alle bevolkingsgroepen tegen elkaar op te zetten mogen niet winnen. De provocateurs en voorstanders van chaos sturen aan op de creatie van een politiestaat waar de vrijheid wordt beknot of afgeschaft. Als deze krachten de kans krijgen om hun doelen te verwezenlijken verliezen we allemaal. Zo ver mag het nooit komen. Dan valt er een duistere nacht over Nederland.

Redactie (*)IKN (Informatiedienst Kurdistan-Nederland) 13 november 2004.