Eerste vice-voorzitter van Russische Staats Doema:

"Ontwikkelingen in Oekraïne niet legaal."

Redactie buitenland

De eerste vice-voorzitter van de Russische Staats Doema, Lyubov Sliska, vindt dat de recente ontwikkelingen Oekraïne niet legaal zijn.

"Joesjtsjenko heeft gisteren laten zien dat men volgens criminele wetten zou moeten leven in plaats van volgens normale wetten", zei Sliska tegen journalisten, toen hij commentaar gaf op de acties op dinsdag 23 november van de presidentskandidaat van de oppositie, Viktor Joesjtsjenko, die zichzelf uitriep tot president van Oekraïne, daarbij zwerend op de bijbel.

De eerste vice-voorzitter noemde Joesjtsjenko "een bedrieger, zoals Grigory Otrepyev en Yemelyan Pugachev" [figuren uit de Russische geschiedenis, die zichzelf uitriepen tot tsaar].

"Alles wat gebeurd is heeft zich afgespeeld buiten het legale gebied", zei Sliska. Zij uitte haar verbijstering over het feit dat westerse mensenrechtenkampioenen nog niet op de recente gebeurtenissen hadden gereageerd.

"Nu probeert iedereen om Joesjtsjenko te installeren. Dat is een schending van alle mogelijke wettelijke normen en regels van het politieke spel, omdat de Centrale Verkiezings Commissie van Oekraïne de uitslagen nog niet officieel bekendgemaakt heeft", aldus Sliska.

De eerste vice-voorzitter van de Staats Doema bekritiseerde de Oekraïense parlementariërs en de voorzitter van de Verkhovna Rada (parlement van Oekraïne), omdat deze Joesjtsjenko niet heeft weerhouden de eed af te leggen. "Deze situatie siert de afgevaardigden van de Verkhovna Rada niet, of de voorzitter, die de vergaderzaal demonstratief verliet en daarmee de situatie de vrije loop gaf", aldus mevrouw Sliska. Volgens haar mening "had de voorzitter van het parlement tot het einde moeten blijven zitten en iedereen die blij was toen Joesjtsjenko zijn eed aflegde met zijn hand op de bijbel, weer bij zijn positieven moeten brengen."

Bron: Russisch Informatie Agentschap (Novosti), 24-11-2004, vertaling J. Bernaven.