Tweemaal een ander dood wensen

Wil van der Klift

In Manifest 20 schreven we over de uitlatingen van Loyola de Palacio, voormalig vice-voorzitter van de Europese Commissie. Een kort bericht in een krant viel ons toen op. Geen enkel protest volgde. Als een moslim zich door Knekel laat verleiden tot het doen van dezelfde onacceptabele uitspraken staat het land in vuur en vlam. Kennelijk mogen dit soort criminele uitspraken wel door rechtse politici worden gedaan, maar niet door fundamentalistische moslims. Wij zijn ervoor dat er in álle gevallen wordt opgetreden tegen de conservatieve en fundamentalistische verloedering van de samenleving.

Loyola de Palacio, voormalig vice-voorzitter van de Europese Commissie, hoopt dat de Cubaanse leider Fidel Castro (78 jaar) "zo snel mogelijk doodgaat". Het Spaanse lid van de Partido Popular, de partij van de ultrarechtse Aznar, reageerde daarmee op de val die Castro na een toespraak maakte. Hij brak daarbij zijn knie en rechterarm. "Ik zeg niet dat Castro vermoord moet worden, maar wel dat hij zo snel mogelijk moet sterven", citeerden Spaanse media de eurocommissaris. Loyola de Palacio, medeverantwoordelijk voor het ontslag van de Spaanse klokkenluider Martha Andreasen, hoofdaccountant van de Europese Commissie, toont op de valreep nog haar ware criminele gezicht. Zij behoort tot het slag mensen dat fraudeurs beschermt, klokkenluiders ontslag geeft en progressieve staatslieden belastert. De politieke brutaliteit van dit soort conservatieve, neoliberale lieden wordt door steeds minder mensen op prijs gesteld.

De islamitische godsdienstleraar Abdul-Jabbar van de Ven liet zich in het EO-televisieprogramma Het Elfde Uur in dezelfde zin uit. Hij antwoordde bevestigend op de vraag van presentator Andries Knevel of hij het Tweede Kamerlid Wilders binnen nu en twee jaar dood wenst. De moslimdocent riep ook niet op tot moord. Hij wil liever dat Wilders sterft aan een ziekte.

Regering en Tweede Kamer toonden zich terecht geschokt. Maar waar waren zij toen een ervaren eurocommissaris, lid van de partij van Aznar, precies hetzelfde zei? Gezien de gevaarlijke aard van dit soort uitspraken past hier eenduidigheid en geen vriendjespolitiek. Je vrienden sparen en eenzijdigheid in de veroordelingen maakt de tegenstellingen in de samenleving alleen maar groter.

De heer Knevel mag nog zo proberen om zijn handen in onschuld te wassen, maar hij blijft medeverantwoordelijk door het uitlokken van de schandalige uitspraken van deze op hol geslagen 'godsdienstleraar'. Steeds vaker blijken de media een onverantwoordelijke gevaarlijke rol te spelen. Sensationeel nieuws blijkt belangrijker dan een bijdrage aan een evenwichtige nieuwsvoorziening.