Grote opkomst bij actie sociale werkvoorziening


Strijd gaat door in bedrijven en instellingen. Foto's: 2 oktober op het Museumplein (Foto FNV)

 

Van de redactie

"Wij zijn niet gek, WSW-ers verdienen een goede CAO." Onder dat motto demonstreerden dinsdag 23 november zo'n 5000 werknemers van 60 sociale werkplaatsen in het hele land in de Brabanthallen in Den Bosch.

De onderhandelingen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) over een nieuwe CAO liepen afgelopen zomer vast. Sindsdien is al op diverse plaatsen actie gevoerd. De bijeenkomst dinsdag in Den Bosch was de eerste landelijke actie.

De demonstratie in Den Bosch was georganiseerd door ABVAKABO FNV en CNV Publieke Zaak. ABVAKABO FNV vindt het onaanvaardbaar dat de VNG de bestaande ouderenregeling wil versoberen. "Daarnaast willen we een volledige vergoeding van het woon-werkverkeer en een compensatie voor de stijging van de ziektekosten", aldus Janke Smit, sectorbestuurder van ABVAKABO FNV.

Tijdens de demonstratie veroordeelde een speciaal tribunaal de houding van de werkgevers. Volgens FNV-voorzitter Lodewijk de Waal, een van de belastende getuigen, moet de grote opkomst in Den Bosch een signaal zijn voor de werkgevers. Hij benadrukte dat de eisen van de werknemers alleszins redelijk zijn. "We gaan door met actie voeren zolang dat nodig is. We voelen ons niet alleen sterk, we zijn sterk", aldus De Waal.