CNV zet ouderen aan de dijk


Na een leven van hard werken, wil CNV mensen laten doorwerken voor minder loon: dubbel uitgebuit.

Redactie Manifest

Aan het einde van een loopbaan gaan de jaren vaak tellen. De meeste banen eisen nu eenmaal veel fysieke of mentale kracht en weerbaarheid. Tempo en zwaarte van de meeste banen worden de laatste tijd erg opgevoerd. De ondernemers proberen de arbeidsproductiviteit zo hoog mogelijk op te voeren. Ook voor ouderen die al vele malen hun loon en arbeidsvoorwaarden geproduceerd hebben. Ieder gewerkt uur levert immers veel meer waarde op dan de werknemers middels loon en andere sociale voorwaarden 'opeten'.

Normaal zou dus ook zijn om, als het tempo en de ambitie van een baan niet meer passen bij de lichamelijke en geestelijke gesteldheid van een oudere werknemer, met behoud van het normale inkomen, minder te gaan werken. Maar zo zit het kapitalisme niet in elkaar. Men wil dat (oudere) werknemers een lagere functie accepteren met minder salaris. Demotie heet dat met een deftig woord. Op die manier kunnen ze langer aan het werk blijven zonder dat het ten koste gaat van hun gezondheid, wordt er gezegd. Bedoeld wordt, op die manier kunnen de ondernemers hun oudere werknemers nog eens extra uitbuiten. Zulke ideeën kun je uiteraard van werkgeverszijde verwachten. Die zijn immers altijd uit op manieren om de werknemers meer en langer te laten werken voor minder loon! Omdat het zo'n onmenselijke maatregel is wordt 'demotie' meestal gebracht als een vrijwillige keuze. Als de oudere het nou zelf wil?

Kortgeleden liet de CNV-leiding weer eens zien waar ze eigenlijk staat. Voorzitter Doekle Terpstra - hengelend naar een leuk baantje elders - riep dat demotie een prima middel zou zijn om ouderen langer aan het werk te houden. Hij meent dat verplichte collectieve demotie een prima middel zou zijn om hoge kosten voor de reparatie van het prepensioen tegen te gaan. Werkgevers zouden volgens Terpstra hun werknemers op een vastgestelde leeftijd een lagere baan met minder salaris moeten kunnen aanbieden. Doordat de loonkosten afnemen en werknemers langer doorwerken, zouden pensioen en prepensioen weer betaalbaar kunnen worden. In ondernemerskringen stonden ze te juichen. Terpstra was na 2 oktober weer helemaal terug!

De vakbond FNV heeft de voorstellen van Terpstra in harde bewoordingen afgewezen. De bond meent dat demotie een individuele keuze voor elke werknemer is. Collectieve afspraken over demotie zijn wat de vakbond betreft niet aan de orde. Een tikje minder erg, maar wanneer komt de FNV gewoon weer helemaal op voor de oudere werknemers. Handen af van loon en arbeidsvoorwaarden van oudere werknemers.