Ingezonden: Koerdische Politieke Gevangenen


Nederland wil vooruitlopen op 'terroristen'-wetgeving. Onder het mom van bestrijding van moslimfundamentalisme worden verzetsgroepen als 'PKK' en verzetsstrijders als Sison het werken onmogelijk gemaakt. Hier Sison (en vrouw) voor de Europese Hof van Justitie in Luxemburg.

 

Verklaring van het Comité ter Ondersteuning van de Koerdische Politieke Gevangenen

Op 12 november 2004 arresteerde de Nederlandse overheid een aantal Koerdische mensen, onder meer tijdens de inval bij een scholingscursus in Liempde, Noord-Brabant. Intussen is gebleken dat meer dan een maand later veel van deze mensen nog steeds in de gevangenis zitten. In de meeste gevallen is het niet duidelijk waarvan zij precies worden beschuldigd. Daar komt nog bij dat het erg moeilijk is gebleken om informatie over deze mensen te krijgen. Vaak weten hun familie en vrienden niet eens waar ze precies worden vastgehouden. Ook de betrokken advocaten mogen bijna geen mededeling doen.

De mate van geheimhouding die door de Nederlandse overheid wordt gehanteerd doet bij veel Koerden de herinnering herleven aan het optreden van de Turkse staat. We kunnen eigenlijk vaststellen dat Nederland nu een aantal politieke gevangenen telt. Naast de mensen die in Liempde zijn opgepakt hoort ook de Koerdische politica Nuriye Kesbir tot deze categorie. Ook zij wordt al voor langere tijd in een Nederlandse gevangenis vastgehouden, ondanks het feit dat intussen twee Nederlandse rechters onafhankelijk van elkaar hebben besloten dat zij niet aan Turkije mag worden uitgeleverd.

Deze hele situatie doet bij ons het vermoeden ontstaan dat de Nederlandse overheid hard bezig is om de Koerdische gemeenschap in Nederland te criminaliseren. De reden voor deze aanval blijft onduidelijk. De Koerden in Nederland vormen geen enkele bedreiging voor de Nederlandse samenleving, en voeren al jaren een democratische politiek. Als er protesten waren zijn die altijd met democratische middelen uitgevoerd. Toch lijkt het er op dat de Nederlandse overheid de Koerden monddood wil maken en ieder recht op politieke vertegenwoordiging wil ontzeggen. Ook dit komt overeen met de politiek van de Turkse staat.

Wij willen de Nederlandse overheid oproepen om duidelijke informatie te verstrekken over de omstandigheden van de Koerdische politieke gevangenen die in Nederlandse gevangenissen worden vastgehouden, vooruitlopend op hun vrijlating. Ook eisen wij opnieuw de vrijlating van Nuriye Kesbir en haar toelating tot de asielprocedure. Wij gaan er nog steeds vanuit dat de Nederlandse rechtsstaat functioneert en dat de Koerdische politieke gevangenen hun rechten zullen krijgen. Alleen duidelijke informatie en een eerlijke behandeling zal het vertrouwen van de Koerden in de Nederlandse overheid kunnen herstellen.

7 december 2004