Filippijnen actueel


Poort 1 van de Central Azucarera de Tarlac, waar zeven mensen werden gedood tijdens het bloedbad op 16 november, is nog steeds een strijdplaats tussen de Cojuangcos en de stakers. 


Klaar voor de strijd: Stakersbijeenkomst bij Poort 1 van de Central Azucarrera de Tarlac. Staking duurt al 78 dagen. 


Voorzitter Ricardo Ramos van de suiker-vakbond: de strijd gaat door. Foto's: Dabet Castañeda 

Haciënda Luisita-arbeiders bereiden zich voor op tweede bloedbad

Nadat de stakende arbeiders van Haciënda Luisita de opdracht van het ministerie van Arbeid en Werkgelegenheid om naar de werkplaats terug te keren naast zich hebben neergelegd, wijzen veel tekenen op een dreigend tweede bloedbad om de staking te breken. Onlangs heeft de Northern Luzon Command (NOLCOM) van het Filippijnse leger verklaard dat de staking op Haciënda Luisita een situatie van nationale veiligheid is. Tevens doet het leger pogingen om een relatie te leggen tussen de stakende arbeiders en de Communistische Partij van de Filippijnen en het Nieuwe Volksleger (CPP-NPA).

Economische situatie voor de meeste Filippino's slechter

Het jaar 2004 is een bijzonder slecht jaar geweest voor de meer dan 80 procent armen onder de Filippijnse bevolking. Het was het jaar van een snel toenemende economische crisis. De prijzen van alle basisbenodigdheden zijn flink gestegen, terwijl de lonen en salarissen gelijk bleven. Ondanks alle veelbelovende toespraken rond de jaarwisseling belooft 2005 niet veel beter te worden. De Belasting op de Toegevoegde Waarde (BTW) is vorige week verhoogd van 10 naar 12 procent waardoor de armen moeten opdraaien voor het gat van 80 miljard pesos in de overheidsbegroting. Het volgende doel is de verhoging van de elektriciteitstarieven.

De Filippijnen prijken als nummer 2 op de corruptielijst

Uit een recent rapport van de Asian Development Bank blijkt dat corruptie op de Filippijnen een groot probleem blijft. De grote meerderheid van de investeerders op de Filippijnen vindt corruptie het op een na grootste probleem waarmee zij worstelt. Ook voor de gemiddelde Filippijnse burger is corruptie een probleem. De meeste Filippino's zijn tegen corruptie, maar omdat corruptie zo diep geworteld is in het economische en politieke systeem wordt toch iedereen gedwongen om er aan mee te doen.

Aanhoudende moorden op journalisten dwingen hen tot activisme

De aanhoudende moorden en intimidatie van mediapersoneel geeft een duidelijk beeld van de zorgwekkende status van de Filippijnse media. Verschillende groepen hebben er belang bij dat de Filippijnse media minder kritisch worden. Gelukkig is er een groeiende groep onder het mediapersoneel dat zich actief verzet tegen deze praktijken die de democratie ondermijnen. Een onderzoekscommissie van de International Federation of Journalists besloot dat de Filippijnse overheid deze geweldcultuur mede instandhoudt.

Bron: Filippijnengroepen België - Filippijnen actueel 31-1-05.