Bush op bezoek bij de NAVO op 21 en 22 februari

Moet Nederland lid blijven van de NAVO?


NAVO-vergadering en beroepsmilitair die bevelen 'met plezier' uitvoert. Ondemocratische ontwikkelingen. Dit agressie-apparaat voorgezeten door de Nederlander De Hoop Scheffer onttrekt zich voor een groot deel aan de democratische controle. Voor jongeren- en vredesorganisaties, vakbeweging is er werk aan de winkel. De NAVO moet worden opgeheven.

 

Pol de Vos

De Verenigde Staten sturen er al jaren op aan dat niet alleen zijzelf maar ook de NAVO-bondgenoten overal ter wereld oorlog kunnen voeren. Ook Nederland moet daarom zijn leger drastisch hervormen. Nederland levert zelfs, als loyale partner binnen de Atlantische Alliantie, de secretaris-generaal van dit illustere gezelschap.

De NAVO-top in Praag van november 2002 heeft de knoop definitief doorgehakt: we gaan naar "een uitgebreide Alliantie met meer en nieuwe capaciteiten, met verhoogde inzetbaarheid - ook en misschien zelfs vooral - buiten het Europese continent". Het gaat er dus niet langer om het eigen grondgebied te verdedigen maar wel om buiten de Europese Unie op te treden.

De NAVO-landen hebben samen ongeveer 5,7 miljoen soldaten onder de wapens. In 2003 gaven ze samen 457 miljard euro uit aan defensie, bijna 12 procent meer dan in 2000. Dat is 500 euro voor elke inwoner van de NAVO-landen. Uiteraard nemen de VS het grootste deel voor hun rekening: 295 miljard euro, 20 procent méér dan in 2000. Intussen is dit bedrag nog sterk gestegen, onder andere door de oorlog in Irak. De gezamenlijke uitgaven van de Europese landen handhaven de status quo, ze worden alleen geïndexeerd. Zij besteedden vorig jaar ruim 154 miljard euro aan defensie.

Het grootste deel van de defensie-uitgaven van de NAVO gebeurt op niveau van de individuele lidstaten. Daar bovenop beheert de Alliantie een eigen budget.

Ook de Europese Unie bouwt aan een eigen interventieleger

Zestigduizend mensen moeten klaarstaan voor interventies in Oost-Europa en de Balkan, het Midden-Oosten en Centraal-Afrika. Onvermijdelijk zullen al die plannen de militaire budgetten omhoogdrijven.

De VS willen hun bondgenoten meetrekken in hun wereldwijde oorlogen. Het Nederlandse lidmaatschap van de NAVO sleurt ons land ook mee in een militarisering, een verhoogd budget voor militaire uitgaven en grotere afhankelijkheid van de Verenigde Staten.

Het atoomgevaar

Daar bovenop komt de nucleaire uitbouw. Nederland heeft het nieuwe strategisch concept van de NAVO ook heeft goedgekeurd. In die strategie is er ook plaats voor nucleaire dreiging." Bush is volop bezig met het ontwikkelen van een nieuwe generatie kernwapens 'voor onmiddellijk gebruik' op het slagveld. Gaan we ook daar in mee?

Voor de vredesorganisaties, jongerenorganisaties en vakbonden is er werk aan de winkel. We zullen tegendruk moeten bieden. Want de keuze zal scherp worden: meer geld voor wapentuig en militaire interventies of voor sociale uitgaven, onderwijs en gezondheidszorg?

Nederland kan alleen maar een andere koers varen als het uit de NAVO stapt. Dan kunnen we de uitgaven voor het leger beperken want een leger moet defensief zijn en zich niet over de hele wereld in militaire avonturen storten. Dan kunnen de kernbommen onverwijld uit de militaire basis in Volkel verdwijnen. Dan is er geen druk meer voor rechtstreekse of onrechtstreekse deelname aan de oorlog in Irak.

Bronnen: NATO handboek 2001 (http://www.nato.int/docu/handbook/2001); Nuclear Posture Review, 8 januari 2002, http://www.globalsecurity.org/wmd/library/policy/dod/npr.htm