Twee jaar Amerikaanse invasie in Irak

Duizenden demonstreren in New York en elders in de wereld


Wereldwijd werd gedemonstreerd tegen de nu al twee jaar durende bezetting van Irak. Onder in India (Foto SUCI) en boven in de VS (Foto WW).

 


 

Redactie buitenland

Op 20 maart kwamen tienduizenden samen in New York om te demonstreren tegen de illegale agressieoorlog tegen het Iraakse volk. Vanuit verafgelegen staten als Florida en Minnesota kwamen manifestanten om een onmiddellijk einde van de bezetting te eisen.

De dag begon met een bijeenkomst in het Marcus Garvey Park in Harlem. Tot de sprekers hoorden districtsvoorzitter Brenda Stokely van de vakbond voor overheidspersoneel, Nellie Bailey van de huurderscommissie van Harlem en Carl Webb, die als lid van de National Guard van het leger weigerde naar Irak uitgezonden te worden.

Na de openingsbijeenkomst liepen de meer dan 15.000 mensen naar Central Park, waar ze samenkwamen met de duizenden die daar al aanwezig waren. Tijdens hun demonstratiemars door Harlem werden ze met applaus begroet door de lokale bevolking. Mensen verlieten hun winkels en huizen om aan het protest deel te nemen. Anderen hingen uit hun ramen en maakten het vredesteken of staken een gebalde vuist omhoog als teken van solidariteit.

Tijdens de bijeenkomst in Central Park spraken onder meer congreslid Charles Rangel, de New Yorkse gemeenteraadsleden Margarita Lopez en Charles Barron, de Amerikaanse oud-minister van Justitie Ramsey Clark en de beroemde advocate Lynne Stewart.

Na de samenkomst in Central Park liepen duizenden naar de woning van de miljardair Michael Bloomberg, tevens burgemeester van New York, terwijl zij scandeerden: "Sponsor de steden, niet de oorlog!"

De opkomst tijdens deze demonstratie toont aan dat de organisatie van de anti-oorlogsbeweging een nieuwe fase is ingegaan. Er werd aangetoond dat er veel aandacht besteed moet worden aan het bereiken van de bevolkingsgroepen die het meest getroffen worden door de oorlog en door het beleid van de regering Bush. Deze groepen zijn de grootste slachtoffers van de bezuinigingsmaatregelen en de jongeren onder hen zijn het doelwit van het leger, dat misbruik maakt van hun armoede om hen met valse beloftes te rekruteren. Als gevolg hiervan sneuvelt een onevenredig groot aantal jonge mensen uit deze bevolkingsgroep in Irak, waarmee ze de ultieme prijs betalen voor de hebzuchtige en onderdrukkende Amerikaanse politiek.

De "Troops Out Now"-beweging is van plan om het protest tegen de oorlog en de bezetting voort te zetten. Op 1 mei zal zij deelnemen aan de 'Million Worker March' in de straten van New York onder de slogan: 'Banen, geen oorlog! Haal de troepen nu naar huis!'

Naast de demonstratie van "Troops Out Now" in New York vonden er in nog 700 Amerikaanse steden manifestaties plaats, waaronder ook grote regionale bijeenkomsten in Fayetteville, Los Angeles, San Francisco en Chicago.

Op 18, 19 en 20 maart waren er bovendien wereldwijde protesten in tenminste 45 landen. In Argentinië (10.000), Brazilië (3000), Chili (3000), Mexico, Nicaragua, Puerto Rico, Australië, Canada (4000-6000), Japan (6000), Vietnam, Zuid-Korea, Pakistan, Filippijnen, Zuid-Afrika, Egypte, IJsland, Ierland, Italië (90.000), Noorwegen (1000), België, Duitsland, Cyprus (350), Portugal (1000), Spanje, Oostenrijk (2500), Tsjechië, Zweden, Denemarken (enige duizenden), Finland (800-1000), Bangladesh, India en andere landen gingen de mensen de straat op. Vaak op meerdere plaatsen tegelijk, waardoor een exacte telling moeilijk te maken is.

Tienduizenden liepen op 12 maart door het centrum van Londen waarbij ze de Britse premier Tony Blair opriepen om de Britse troepen terug te halen uit Irak. De protestanten liepen vanaf Hyde Park langs de Amerikaanse ambassade naar een bijeenkomst op Trafalgar Square.

De demonstranten plaatsten een zwarte kartonnen doodskist - waarvan het deksel bedekt was met bloemen, waarop te lezen stond "100.000 doden" - tegen een boom buiten de Amerikaanse ambassade. Terwijl de kist daar neergezet werd riep de menigte: "George Bush, Uncle Sam. Irak wordt jouw Vietnam!"

In Zweden vulden demonstranten het Sergelplein in het centrum van Stockholm en riepen: "VS, verlaat Irak!". Er vonden meerdere demonstraties plaats.

In Istanboel liepen naar schatting 20.000 mensen mee, waarvan sommigen spandoeken met zich meedroegen met de tekst "Moordenaar Bush, maak dat je wegkomt!"

In Polen, dat 1700 soldaten gestationeerd heeft in Irak, liepen tweeduizend mensen mee naar de Amerikaanse ambassade in Warschau met spandoeken waarop teksten stonden als: "Terugtrekking uit Irak nu!" en "De Polen terug naar Polen".

In Athene legden ongeveer drieduizend vakbondsleden, studenten en leden van vredesbewegingen het stadscentrum voor drie uur lam tijdens hun demonstratie naar de Amerikaanse ambassade.

Bron: International Action Center, 20 maart 2004, vertaling Frans Willems. Aanvullende informatie uit rapport van John Catalinotto, WW.