Minder dan de helft van de mondiale ontwikkelingshulp komt terecht in de armste landen. Veertig procent bestaat uit gebonden hulp, het geld moet in het gevende land worden besteed, schrijven de internationale hulporganisaties ActionAid en Oxfam.
In hun rapport over wat zij "het zelfzuchtige en hypocriete systeem" van internationale ontwikkelingshulp noemen, spreken zij van "een triest verhaal van geknoei (...), getwijfel en gedraai". Ze zeggen dat het huidige systeem de meer dan een miljard mensen die in armoe leven "laat stikken". Twee jaar geleden tijdens een vergadering van de OESO, de club van gendustrialiseerde landen, beloofden de betrokken ministers dat ze het hulpsysteem zouden hervormen om het effectiever te maken. Er is niets gedaan volgens beide organisaties.
De hulporganisaties constateren dat ontwikkelingshulp veelal wordt gegeven om politieke en economisch redenen, niet om bij te dragen aan ontwikkeling. Volgens het rapport `Molensteen of Mijlpaal' komt 70 procent van de hulp die de VS en Italië geven bij het eigen bedrijfsleven terecht. De organisaties noemen dat "met de ene hand nemen wat de andere geeft en dan doen of je edelmoedig bent". Ook zeggen ze dat arme landen vaak worden opgezadeld met "byzantijnse procedures en voorwaarden" die de ontwikkeling ondermijnen. De gevolgen laten zich raden.
Tweederde van die ter dood veroordeelde baby's komt uit het dichtbevolkte Zuid- en Centraal-Azië en uit zwart Afrika. In die regio's is bij hetverminderen van de zuigelingensterfte de laatste tien tot vijftien jaar nauwelijks vooruitgang geboekt. Sterfte onder zuigelingen en moeders komt meestal voort uit armoede. In de landen met de hoogste zuigelingensterfte krijgt maar 14 procent van de armste vrouwen tijdens de bevalling een minimale vorm van medische bijstand. Simpele, relatief goedkope interventies kunnen jaarlijks circa drie miljoen kinderen redden.
Om 90 procent van de zuigelingen in de 75 zwaarst getroffen landen aan medische bijstand te helpen, is jaarlijks maar 4,1 miljard dollar nodig, bovenop de huidige uitgaven van 2 miljard dollar per jaar. Dat is nog geen anderhalve dollar per patiënt. Maar hulp moet onder kapitalistische verhoudingen rendabel zijn voor de gever. Dat moet anders, daarom 'Eerst de mensen, niet de winst!'
Bron: NRC, 1-3-2005, 3-3-2005 en Solidair 2-3-2005.