Activisten willen Bush achter tralies

Van de redactie binnenland

Een aantal vredesactivisten, antifascisten, partijen (waaronder de NCPN) en maatschappelijke organisaties vindt dat George Bush in de boeien moet worden geslagen, zodra hij op 7 mei de vliegtuigtrap van zijn Air Force One afdaalt voor een bezoek aan ons land. Zij hebben een kort geding aangespannen.

De activisten vinden dat de Amerikaanse president de grootste terrorist is die er op aarde rondloopt. Zij voelen er niets voor om een staatshoofd welkom te heten dat ons land openlijk heeft bedreigd door te stellen dat Amerikaanse burgers die voor het Internationale Strafhof moeten verschijnen desnoods gewapenderhand zullen worden bevrijd. Bush dient wegens oorlogsmisdaden berecht te worden door dat Internationale Strafhof in Den Haag. Er wordt gezien de aanwezigheid van het Internationale Strafhof vooral in Den Haag gemobiliseerd.

Het initiatief is genomen door Meindert Stelling en Nico Steijnen van de Vereniging Juristen voor Vrede. Bij de Haagse rechtbank is een kort geding aangespannen waarmee de aanhouding van George Bush moet worden afgedwongen. Het kort geding dient op 29 april.

Mocht de rechtbank de arrestatie van Bush afwijzen, dan hopen de activisten dat de Amerikaanse president de toegang tot Nederland wordt ontzegd.