VS beperken reizen naar Cuba van eigen burgers

Redactie buitenland

De VS hebben nieuwe grenzen gesteld aan het reizen naar Cuba en dat betekent een inperking van de huidige mogelijkheden.

De Miami Herald berichtte vrijdag 1-4 dat het gericht is tegen zekere religieuze groeperingen die het reizen naar het communistische land promoten. Het bureau dat de Buitenlandse Vermogens controleert (OFAC), schreef naar tientallen religieuze organisaties een brief met de waarschuwing hun privileges niet te misbruiken en kondigde aan vermoedelijke schendingen te gaan onderzoeken. Het bureau legde een grens op van 25 personen per drie maanden die kunnen reizen naar Cuba onder auspiciƫn van de religieuze groepering. Tot nu toe was er geen grens aangegeven.

Er is gerapporteerd dat organisaties, waarvan vele de Santeria (een religieuze praktijk die voortkomt uit een mengsel van oud-Afrikaanse religie en verering van RK-beelden, waarin geesten opgesloten zouden zitten, nvdvert.) praktizeren, aan niet-leden toestaan naar Cuba te reizen onder hun banier. De brief die de Herald in handen kreeg verklaarde: "de OFAC onderzoekt op dit moment het misbruik van religieuze toestemmingen en zal geƫigende maatregelen nemen tegen groeperingen en individuen die betrokken zijn bij transacties buiten de verleende toestemmingen".

Bron: UPI, Miami, 6 april 2005, vertaling Thomas Janssen.