Regelmatig wordt er in Den Haag gedemonstreerd tegen het ICTY (Foto Manifest)  

Milosevic-rechter wil haast met Clinton en Blair

Voorzittend rechter Robinson in het Milosevic-proces wil dat haast wordt gemaakt met de behandeling van de vraag of (voormalige) hoogwaardigheidsbekleders als getuigen worden gedagvaard door het Joegoslavië-Tribunaal. Dit bleek donderdagochtend tijdens een ingelaste hoorzitting.

Milosevic heeft allang geleden aangegeven dat hij de Amerikaanse oud-president Clinton, de Britse premier Blair, de Franse president Chirac en de Duitse bondskanselier Schröder als getuigen wil horen. Milosevic weigert echter de hem voorgeschreven procedure te volgen. Opgedrongen advocaat Steven Kay zal nu de nodige brieven schrijven aan de betrokken ambassades en de getuigen in spe.

Brieven

Kay hoopt volgende week de brieven aan de Amerikaanse ambassade, aan Clinton zelf en aan zijn toenmalige minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, gereed te hebben. Ook heeft hij al met de Britse ambassade in Den Haag overlegd over de getuigenis van Blair. Over drie of vier weken gaat Kay aan de slag met de potentiële getuigen uit Frankrijk en Duitsland. De Brit gaf aan dat enig 'onderzoek' nodig is voor het schrijven van de verzoeken. Die moeten namelijk met redenen worden omkleed en aangeven waarover Milosevic de getuigen wil horen.

Milosevic heeft sinds zijn uitlevering aan het tribunaal in juni 2001 herhaaldelijk gefulmineerd tegen de 'NAVO-agressie' tegen Joegoslavië in 1999. Tijdens de Kosovo-crisis besloten de westerse leiders tot bombardementen om de stationering van een internationale vredesmacht af te dwingen. (HC, 15-4-2005)