Filippijnen actueel


Filippijnse politie sloeg in op een demonstratie, waaraan zo'n 6.000 mensen deelnamen,  


op 7 april, tegen het staatsterrorisme. Velen raakten gewond,  


waaronder twee priesters en enige journalisten.  

Filippijnse overheid ziet veel kritische groepen als vijand

Na het uitlekken van een document dat gebruikt wordt door de legerleiding tijdens opleidingen voor (her)kennen van "de vijand", heeft de overheid toegegeven veel kritische groepen, waaronder zelfs de Catholic Bishops Conference of the Philippines (CBCP), de Association of Major Religious Superiors of the Philippines (AMRSP) en de National Union of Journalists of the Philippines (NUJP), van staatsondermijnende activiteiten te verdenken. Ondanks dit lek, dat de overheid in grote verlegenheid bracht, blijft het leger zijn agressieve houding tegen kritische organisaties voortzetten.

Leger zaait dood en verderf onder de Moro's

Dat het leger en de overheid het niet zo nauw nemen met mensenrechten en mensenlevens, wordt eens te meer bewezen door twee bloedige aanvallen op de Moro's. Er werden twee onderzoeksmissies georganiseerd om de ware toedracht te achterhalen van de gebeurtenissen in de Bicutan gevangenis en de moorden op het eiland Sulu. In Sulu zegt de overheid een oorlog te voeren tegen het Moro National Liberation Front (MNLF). In de Bicutan gevangenis, waar vele Moro's gevangenzitten op verdenking van relaties met de criminele groep Abu Sayyaf, kwamen onlangs nog 27 Moro-gevangenen om in een schietpartij waarbij het leger betrokken was.

Slachtoffers overheidsterreur blijven strijdvaardig

Ondanks de toenemende onderdrukking laten de progressieve organisaties zich niet intimideren, maar blijven, met gevaar voor eigen leven, strijden voor gerechtigheid en een beter leven voor de onderdrukten en de armen. Intussen zoeken de slachtoffers van de staatsterreur steun bij internationale organisaties zoals de Internationale Federatie van Journalisten in Belgiƫ en de Inter-Parliamentary Union, om o.a. met hun hulp een halt toe te roepen aan de escalerende standrechtelijke executies van activisten en journalisten.

Bron: Filippijnengroepen Belgiƫ-Filippijnen Actueel 18-4-05