Wereldfocus

Ontwikkelingslanden met één stem tegen IMF en Wereldbank

De lentevergadering van de Wereldbank en het IMF in Washington levert geen doorbraak op voor de armste landen die wachten op schuldverlichting. De rijkelandenclub is het eens over het nut en de noodzaak van schuldverlichting, maar kan geen consensus bereiken over hoe die te financieren.

De ondervertegenwoordigde ontwikkelingslanden spraken zaterdag met één stem hun ongenoegen uit over de uitblijvende hervormingen van beide instellingen. De G24, een intergouvernementele groep onder leiding van Brazilië en India, klaagde nogmaals het gebrek aan inspraak van de ontwikkelingslanden aan. De ministers van Economie en Financiën van die landen kwamen naar buiten met een gezamenlijke verklaring.<"http://www.imf.org/external/np/cm/2005/041505.htm"> Ze eisen "concrete acties om het democratisch gehalte en de participatie van ontwikkelingslanden bij de besluitvorming van het IMF en de Wereldbank te vergroten." (IPS, 23-4-2005)

Japan wil hulp aan Afrika verdubbelen

Bij de start van de Aziatisch-Afrikaanse top in Bandung op 22 april pakt Japan uit met een opmerkelijk voorstel: het wil zijn bilaterale ontwikkelingshulp met de Afrikaanse landen verdubbelen. Tokio spendeert momenteel 530 miljoen dollar aan bilaterale projecten met Afrika. Dat bedrag is een peulenschil vergeleken met de samenwerking met Azië en Latijns-Amerika. De Japanse regering besteedt amper 8,8 procent van haar officiële ontwikkelingsbudget aan het armste continent. De geste is bedoeld om Afrikaanse steun te ronselen voor de oude Japanse wens om een permanente zetel in de VN-Veiligheidsraad te krijgen. Tegen september moet de Veiligheidsraad uitgebreid worden en Japan ambieert al decennialang een permanente zetel in de VN-Veiligheidsraad. Het wil niet achterblijven bij China, dat steeds meer investeert in het zwarte continent. (IPS, 22-4-2005)

China ambieert leiderschap Zuiden

Dit weekend herdenkt China dat het een halve eeuw geleden doorbrak op het internationale politieke toneel. Het gouden jubileum van de Bandung-conferentie wordt het lanceerplatform voor een nieuwe Chinese ambitie: de leider van de ontwikkelingslanden worden op het internationale toneel. (IPS, 23-4-2005)