Zelfs tijdens het rusten wordt met posters opgeroepen tot verhoging van de lonen. Foto Kilusang, 1 mei
Nationale staking openbaar vervoer verlamt leven in veel steden
De voortdurende stijgingen van de brandstofprijzen op de Filippijnen drukken zwaar op de kosten voor levensonderhoud van de armen. De regering lijkt niets anders te doen dan tevergeefs het oliekartel om uitleg vragen. Op 18 april was de maat vol en werd het openbaar vervoer in veel delen van het land lamgelegd. De eis voor een tariefverhoging van het openbaar vervoer of daling van de brandstofprijs was gekoppeld aan een eis voor verhoging van de lonen van arbeiders.
Regering gaat nationale identificatieplicht doorvoeren
President Arroyo heeft in het diepste geheim, ondanks de oppositie en nog niet afgeronde discussies in het parlement, een wet uitgevaardigd voor de invoering van de nationale identificatieplicht. Dit identificatiesysteem is één van haar pilaren in de strijd tegen 'het terrorisme'. De afgevaardigden lijken zich al bij deze wet te hebben neergelegd want - zo zegt men - 'zij heeft de macht'. De progressieve organisaties zijn bang dat deze identificatieplicht zal leiden tot meer slachtoffers van staatsterrorisme en zullen zich tegen dit plan blijven verzetten.
Onderwijs biedt weinig perspectief voor de Filippijnse armen
Slecht onderwijs, lage lonen en hoge schoolgelden dragen allemaal bij tot een steeds slechter wordende kwaliteit van het onderwijs op de Filippijnen. Van de 400.000 jongeren die een opleiding voor leerkracht volgen, haalt maar eenvierde deel het diploma. Van deze 100.000 slaagt nog maar eenvierde deel (ongeveer 26.000) voor het staatsexamen voor leerkracht. Dit aantal is lager dan het aantal leerkrachten dat men jaarlijks nodig heeft. Bovendien gaat een groot deel van deze leerkrachten ook nog eens naar het buitenland omdat men daar een beter loon krijgt. De overheid erkent het probleem maar doet er weinig aan om tot een oplossing van deze onderwijscrisis te komen.
Geen eind aan lijden van slachtoffers van Marinduque mijnramp
Vanaf 1975 tot 1991 heeft de Marcopper Mining Corporation Inc. de Calancan Bay in Marinduque vervuild met zware metalen. Na een lek in een opslag waarbij de hele baai vol liep met zwaar vervuilde grond, moest het bedrijf stoppen. Intussen is de maatschappij van iedere schuld vrijgesproken en zijn de bedrijfsleiders vrijgelaten. De bevolking die rond de baai woont ondervindt echter nog iedere dag de gevolgen van de vervuiling, zelfs pasgeboren kinderen. Behalve wat "oplapwerk" van de overheid wordt hen geen oplossing voor dit probleem aangeboden.
Stop de politieke moorden op de Filippijnen!
Sinds begin dit jaar zijn op de Filippijnen al 32 mensen vermoord. De slachtoffers hadden één ding gemeen: ze werden geïdentificeerd met progressieve politieke partijen en organisaties. Zelfs de commissie voor de mensenrechten van de overheid spreekt nu over een "klaarblijkelijke systematische aanval op linkse activisten." Ook journalisten worden op de korrel genomen. De Filippijnen komen na Irak op de tweede plaats op de lijst van 'dodelijkste' landen voor journalisten. In 2004 vielen 13 doden en dit jaar werden al drie journalisten vermoord. Mensenrechtenorganisaties zijn ervan overtuigd dat eenheden van het leger en de politie hiervoor verantwoordelijk zijn. Ze klagen het huidige klimaat van straffeloosheid aan en vrezen dat standrechtelijke executies en mensenrechtenschendingen deel uitmaken van het officiële beleid.