Pyongyang reageert bijzonder geïrriteerd op de recente harde uitlatingen van de Amerikaanse president en de minister van Buitenlandse Zaken die de Democratische Volksrepubliek Korea bestempelen als een 'voorpost van de tirannie'.
Dit werd op 7 mei telefonisch medegedeeld door Konstantin Kosachev, de voorzitter van de parlementscommissie voor Buitenlandse Zaken van het Russische parlement. Op dit moment staat Kosachev aan het hoofd van een Russische delegatie die besprekingen voert in Pyongyang.
"Pyongyang wijst dergelijke retoriek categorisch af en staat erop dat de Verenigde Staten publiekelijk afstand nemen van deze verklaringen", aldus Kosachev.
Volgens hem is de Noord-Koreaanse leiding van mening dat deze Amerikaanse uitlatingen voortkomen uit de bedoeling van Washington om de DVRK op gedwongen wijze te 'democratiseren' door middel van een revolutie zoals ook in verschillende voormalige Sovjet-Republieken plaatsvond.
De DVRK "heeft zich voorgenomen er bij de Verenigde Staten opaan te dringen hun nucleaire wapens uit Zuid-Korea en andere nabijgelegen regio's terug te trekken", zo zei Kosachev.
"De Noord-Koreaanse leiding verklaarde dat het land beschikt over nucleaire wapens en verwees hiernaar als een voldongen feit", voegde hij eraan toe. "Desondanks benadrukten verschillende regeringsfunctionarissen dat de DVRK zal blijven streven naar een kernvrij Koreaans schiereiland.
Pyongyang is van mening dat dit doel alleen door besprekingen bereikt kan worden", zei Kosachev. Zo wil de DVRK bijvoorbeeld onderzoeken of de zespartijen-besprekingen hervat kunnen worden indien de Verenigde Staten afstand nemen van hun verklaringen.
Bron: RIA Novosti, Moskou, 7 mei 2005, vertaling Frans Willems.
China blokkeert sancties tegen Noord-KoreaRedactie buitenlandChina zal politieke of economische sancties van de VN tegen Noord-Korea desnoods met een veto blokkeren. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Peking zijn sancties geen optie om de Noord-Koreanen weer aan de onderhandelingstafel te krijgen. De regering in Pyongyang zou door sancties juist nog minder geprikkeld worden om weer te gaan praten over nucleaire ontwapening. De Verenigde Staten hadden gehoopt Noord-Korea via een resolutie van de VN-Veiligheidsraad in quarantaine te kunnen krijgen. Pyongyang wil eerst garanties hebben dat het niet zal worden aangevallen. Verder willen de Noord-Koreanen allerhande hulp hebben en eisen ze excuses voor de persoonlijke aanvallen op leider Kim Jong Il. Sancties zijn op dit moment uitgesloten. "De normale handelsstroom mag niet verbonden worden met de nucleaire kwestie", zei een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. "Wij zijn tegen sterke-arm-politiek in deze kwestie". Het overleg over het bevriezen van het nucleaire programma van Noord-Korea ligt stil. Bron: HC, 11-5-2005 |