Filippijnen actueel


Strijd tegen politieke moorden en dreiging met staat van beleg op de Filippijnen wordt steeds breder gedragen.  


 


 

Progressieve groepen verenigen zich tegen mogelijk nieuwe staat van beleg

De verslechterende mensenrechtensituatie en het halsstarrig stilzwijgen van de regering terzake, hebben bij vele progressieve groepen de angst voor een nieuwe staat van beleg doen opleven. Men ziet de trend niet enkel in het toenemende fysieke geweld, maar ook in de pogingen van de regering om de vrijheid van meningsuiting in te perken, het invoeren van de identificatieplicht en de antiterreurwet. Om deze trend een halt toe te roepen is de Movement of Concerned Citizens for Civil Liberties (MCCCL) opnieuw opgericht. Deze beweging speelde een belangrijke rol tijdens het repressieve regime van Ferdinand Marcos.

Stakende arbeiders op Hacienda Luisita leveren aandelen in de plantage in

In 1989, met de uitvoering van het landhervormingsprogramma van toenmalig president Corazon Aquino, kregen de arbeiders op Hacienda Luisita in plaats van het stuk land waar ze om gevraagd hadden, aandelen in de plantage. Veel van de arbeiders - mede-eigenaren - zijn intussen hun baan kwijtgeraakt en de rest werkt nu onder veel slechtere arbeidsvoorwaarden. Onlangs hebben de stakende arbeiders besloten hun aandelen in te leveren en eisen dat het landhervorming-door-aandelen-programma wordt opgeheven.

Wordt de Lepanto mijn in Benguet een tweede Hacienda Luisita?

De arbeiders van de Lepanto mijn in Benquet zijn al lange tijd in een strijd verwikkeld met de bedrijfsleiding over een nieuwe arbeidsovereenkomst. Onlangs heeft het ministerie van Arbeid de verantwoordelijkheid voor de onderhandelingen overgenomen en tezelfdertijd werden militairen rond de mijn gestationeerd. De arbeiders laten zich echter niet intimideren en zetten de geplande staking voort.

Blotevoetendokters nemen het over daar waar de overheid faalt

Met het steeds kleiner wordend budget van de overheid voor gezondheidszorg en de vlucht van gezondheidswerkers naar het buitenland, vaak 'omgeschoold' tot kinderoppas of bejaardenverzorgers, is de gezondheidszorg in de plattelandsgemeenschappen in een crisissituatie verzeild geraakt. Gelukkig is er een groeiende, maar nog relatief kleine, groep van artsen die zich wil inzetten voor de armen en mensen opleidt tot gemeenschapsgezondheidswerkers.

Bron: Filippijnengroepen Belgiƫ-Filippijnen Actueel, 31-05-05.