|
|
Bij de beoordeling van de plannen voor de Blauwe Stad heeft de NCPN in Reiderland altijd het uitgangspunt gevolgd dat de bevolking in de bestaande dorpen er baat bij zouden hebben: door méér draagvlak voor de voorzieningen, door meer inkomsten uit Onroerend Zaak Belasting, door nieuwe openbare ruimte aan de oever van de plas.
Maar nu eindelijk de Blauwe Stad in uitvoering is lijkt het erop dat niet de Blauwe Stad de dorpen gaat versterken, maar de dorpen de Blauwe Stad.
De aanleg van de Blauwe Stad heeft de plannenmakers op het idee gebracht een Ring Blauwe Stad aan te leggen die zogenaamd de dorpen met de Blauwe Stad gaat verbinden. Om deze bredere functie te onderstrepen wordt deze ring niet alleen betaald uit de exploitatie van de Blauwe Stad, ook de gemeente zal de Ring Blauwe Stad in belangrijke mate moeten financieren. In eerste instantie wordt van de gemeente verwacht de komende jaren elk jaar 50.000 euro aan de planontwikkeling bij te dragen. Om deze pil te vergulden heeft de provincie Groningen zich bereid verklaard de eerste twee jaar 'voor te schieten'.
Maar inmiddels wordt duidelijk dat het niet alleen gaat om de aanleg van een verkeersring. Het wordt kennelijk ook de bedoeling dat aan deze Ring Blauwe Stad voorzieningen, die nu nog in de dorpen aanwezig zijn en daar moeten knokken voor hun voortbestaan, worden gevestigd. Het tracé van de ring anticipeert hierop door langs de 'Hardenberg' te lopen, waar nu al verschillende voorzieningen zijn gesitueerd. De Blauwe Stad met de ring dreigt dus niet de dorpen te versterken ten behoeve van de daar wonende bevolking, maar voorzieningen uit de dorpen naar zich toe te zuigen. Immers als een grote supermarktketen een winkel aan deze ring zou bouwen kan dit de genadeslag voor de supermarkten in Beerta en Finsterwolde betekenen.
In opdracht van de gemeente worden plannen voorbereid over de toekomst van de dorpen. Een adviesbureau is bezig 'workshops' en 'inloopbijeenkomsten' te organiseren, waarvan de resultaten aan de raadscommissie en gemeenteraad worden voorgelegd. Diverse belangengroepen uit de dorpen doen mee aan de beraadslagingen. Maar het is de vraag of deze basis breed genoeg is voor de ingrijpende beslissingen die voor de deur staan. De inzet is hoog. Laten we de dorpen wegkwijnen door de 'ijzeren economische wetten', die regelen dat er alleen overlevingskans is als er dikke winsten te behalen zijn? Hangthet voortbestaan van de dorpshuizen, nu ze door het bezuinigingsbeleid van 'Den Haag' moesten worden geprivatiseerd, alleen af van goed ondernemerschap, zoals dat versluierend door het adviesbureau wordt genoemd?
De bevolking kan de gemeente dwingen prioriteiten te stellen die in het belang van de inwoners zijn en niet in dat van zakkenvullers. De bevolking heeft in die strijd bondgenoten. De huisartsen hebben immers met grote onderlinge solidariteit actie gevoerd tegen het neoliberale dictaat van minister Hoogervorst om 95 miljoen euro 'bij hen weg te halen' en naar de verzekeringsmaatschappijen te sluizen. Het gemeentepersoneel heeft actie gevoerd om de eisen van het brandweer- en ambulancepersoneel te ondersteunen om hun 'vervroegde pensionering', als compensatie van hun zware werk, intact te laten. Een actie die inging tegen de neoliberale dictaten uit Brussel om de CAO's van al het gemeentepersoneel gelijk te trekken.
Er zijn mogelijkheden tot brede samenwerking onder de bewoners van Reiderland. Een breed bondgenootschap is mogelijk. Inwoners van Reiderland maak gebruik van de mogelijkheden om over de toekomst van alle dorpen te praten en eisen te stellen. Laat de toekomst niet afhangen van de lakeien van Brussel of een stelletje bureaucraten!