Omdat de Europese normen scherper worden, voldoet het Nederlandse zeewater straks helemaal niet meer aan noodzakelijke kwaliteitseisen. Honderdduizend Nederlanders, waaronder zeer veel kinderen, worden jaarlijks ziek na zwemmen of surfen in vervuilde meren, sloten of de zee. Maar dit aantal kan makkelijk vijf of zes keer hoger zijn, omdat veel mensen met klachten niet aan het zwemwater denken als oorzaak. Huiduitslag, een maagdarminfectie, prikkende ogen, een oorontsteking, irritatie aan de luchtwegen, kunnen duiden op een besmetting met een bacterie tijdens het zwemmen.
Alleen als de gemeente Den Haag de lozing van ongezuiverd rioolwater op zee voorkomt, kan de vervuiling door ontlasting voldoende worden teruggebracht, zo stelt zwemwaterdeskundige Ouwehand van de ANWB. Aanpassing van het Haagse rioolstelsel kost slechts enige tientallen miljoenen euro. Maar dat heeft het afknijpkabinet niet over voor z'n bevolking. Zelfs niet nu blijkt dat steeds meer mensen aangewezen zijn op vakanties in eigen land. In hetzelfde Den Haag krijgen leerkrachten in het openbaar onderwijs de zak. Twee kenmerken van een verloederende samenleving.
In totaal werd vorig jaar elf keer vuil rioolwater bij Scheveningen in zee geloosd. Volgens Ouwehand van de ANWB is een zwemverbod bij Scheveningen in 2011 onafwendbaar als de gemeente niets doet. "Je zult de riooloverstorten moeten saneren. De nieuwe normen zijn zo scherp dat Scheveningen anders zeker wordt gesloten."
De gemeente Den Haag kiest een goedkopere en minder zekere weg. Zij steekt 800.000 euro in een plan om regenwater van grote gebouwen via buizen direct naar de grachten te loodsen. De hoop is dat hierdoor minder vaak vuil in zee hoeft te worden geloosd. Er wordt niet gestreefd naar schoon zwemwater, er wordt gekeken hoe het allemaal op een koopje kan.
Het moet gaan om de mensen, niet de winst! Elk jaar spelen duizenden kinderen in het vervuilde zeewater. De Nederlandse machthebbers halen er hun schouders over op. Deze brutale arrogantie moet worden bestraft.
Mensen kunnen sinds kort met klachten en vragen terecht bij een meldpunt op internet (website http://www.meldpuntzwemwater.nl). Op dit meldpunt kan iedereen 'verdacht' zwemwater melden. De drie clubs achter de website, de ANWB, Reinwater en Stichting De Noordzee, ondernemen direct actie door de kwestie aanhangig te maken bij de politiek. Zal dat echt helpen?
Bron: Haagsche Courant.