Rechters van internationaal tribunaal spreken vonnis over Arroyo uit: schuldig aan misdaden tegen de mensheid. De aanwezigen applaudiseren. (Foto: Aubrey Makilan)
Een internationaal tribunaal veroordeelt president Gloria Arroyo voor misdaden tegen de mensheid
Van 14 tot 19 augustus werd op de Filippijnen de tweede grote Internationale Solidariteitmissie gehouden die werd bijgewoond door meer dan 100 deelnemers uit de Filippijen en delegaties uit 20 andere landen. Er werd onderzoek gedaan naar mensenrechtenschendingen in vijf regio's op de Filippijnen. In een internationaal tribunaal, gehouden op de laatste dag van de missie, is de president veroordeeld voor misdaden tegen de mensheid en werden de buitenlandse overheden gevraagd hun steun aan Arroyo stop te zetten. Samen met Arroyo is de Amerikaanse president George Bush veroordeeld voor betrokkenheid bij dezelfde misdrijven.
Politie arresteert stakingsleiders van de Lepanto-mijn
De staking op de Lepanto-mijn lijkt nog lang niet voorbij. Onlangs heeft de politie weer een stakingspiket opgebroken en twee arbeiders gearresteerd. Een derde kon net aan de arrestatie ontkomen. De mijnbouwmaatschappij heeft intussen een rechtszaak aangespannen tegen de lokale overheid van Mankayan wegens het verlenen van 'steun' aan de stakers. In werkelijkheid gaat het om het verlenen van een vergunning om een demonstratie te houden.
Inheemse gemeenschappen in Ifugao blijven traditionele pestcontrole-methoden gebruiken
Ondanks de oprukkende invloed van de chemische industrie in de landbouw, blijven een aantal inheemse gemeenschappen in Ifugao traditionele methoden gebruiken om hun gewassen op pest te controleren. Deze lokale kruidenmix, die wordt toegepast in een combinatie met rituelen, is gebaseerd op een diepe kennis van rijstverbouw. De methode wordt al door meer dan zeven generaties gebruikt en blijkt veel effectiever dan de commerciële 'wetenschappelijke' methoden. Het wordt echter een grote uitdaging om ervoor te zorgen dat deze traditionele methoden niet in de verdrukking komen of geëlimineerd worden door de biochemische industrie.
Steeds meer artsen vertrekken naar het buitenland
De verslechterende gezondheidszorg op de Filippijnen lijkt nu ook bij de overheid door te dringen en is een reden om alarm te slaan. Dit jaar alleen al volgen maar liefst 6.000 artsen een opleiding voor verpleegkundige om daarna naar het buitenland te kunnen vertrekken. Bovendien loopt het aantal studenten geneeskunde sterk terug. Medisch personeel wordt zwaar onderbetaald op de Filippijnen. Voor de gemiddelde arts is het al moeilijk te overleven, laat staan dat hij/zij die dure studie kan terugverdienen. Of de overheid met structurele oplossingen gaat komen valt nog te bezien.