Nieuwe medicijnen uit bloemen
|
Het beroemde Hermanos Almeijeiras Hospitaal in Havana (Foto's: Avances Medicos de Cuba, 2004/38)
|
In de wereld van de exacte wetenschap is het Britse tijdschrift Nature, samen met het Amerikaanse Science, het meest toonaangevende blad. Onlangs wijdde Nature een artikel en een redactioneel stuk aan de wetenschap op Cuba. Volgens de auteur, Jim Giles, heeft de wetenschap op Cuba een niveau van de eerste wereld.
Cubaanse wetenschappers hebben het enige effectieve medicijn tegen meningitis B ontwikkeld, een belangrijk vaccin tegen kanker en tientallen farmaceutische bedrijven staan te popelen om andere Cubaanse ontdekkingen te commercialiseren. Ook de ontwikkelingen op agrarisch gebied zijn revolutionair op Cuba. Terwijl in de hele wereld boeren stoppen met hun werk om als arbeiders te werken in de steden, is op Cuba het omgekeerde gaande. Hier stoppen mensen juist met hun 'gewone' baan om weer boer te worden. Het is Cuba gelukt om de bio- en agro-industrie, met haar enorme schaalvergroting, om te zetten in kleinschalige en milieuvriendelijke boerderijtjes.
Een ander punt van kritiek zijn de beperkingen die Cubaanse wetenschappers hebben als ze naar het buitenland gaan. Dit mogen ze wel, maar niet langerdan een aantal maanden achter elkaar. Wordt die termijn overtreden, dan volgen er sancties. Cubaanse wetenschappers die in het buitenland zijn komen dan voor een moeilijke keuze te staan: fundamenteel onderzoek doen in een geavanceerd en goed uitgerust lab of je carrière op Cuba zelf op het spel zetten. Deze maatregel om een braindrain te voorkomen is dus vooral lastig voor wetenschappers die fundamenteel onderzoek doen. Een mogelijke oplossing zou liggen in het stoppen van de boycot. Dan kan er meer geld en materiaal beschikbaar komen voor die tak van wetenschap. De moderne wetenschapper is bijvoorbeeld erg afhankelijk van internet. Alle belangrijke wetenschappelijke publicaties zijn hier te vinden. De glasvezelkabels die langs Cuba's kust liggen zijn echter eigendom van een Amerikaans bedrijf en dus niet toegankelijk voor Cuba. De universiteit moet het dus doen met één dure en langzame satellietverbinding. Ook is het voorgekomen dat Cubaanse wetenschappers internationale beurzen hebben gewonnen die ze niet hebben gekregen vanwege de boycot. Nature veroordeelt dan ook dit wetenschappelijke embargo en roept - zonder veel politiek realisme - de regeringen van Cuba en de VS op om hun geschillen bij te leggen.
Bron: Giles, Jim, Nature 436, 21 juli 2005.