Paraatheid voor orkanen, Cuba vergeleken met de VS


Zo'n 1000 doden en massief militair geweld: hulpverlening in de VS.

 

Redactie buitenland

In september 2004 beukte een orkaan categorie 5 het smalle eiland Cuba met windvlagen van 250 km per uur. Vóór dat noodweer werden 1,5 miljoen Cubanen geëvacueerd naar hoger liggende terreinen. Terwijl de stormwind 20.000 huizen vernielde, werd niemand gedood. Wat is het geheim van de Cubaanse president Fidel Castro?

Dr. Nelson Valdes, hoogleraar Sociologie aan de Universiteit van New Mexico, verklaart: "Ten eerste is de bescherming van de burgerbevolking ingebed in de woonwijken. De bevolking weet van meet af aan waar zij heen moet. Verder komen de Cubaanse leiders op de tv en nemen hun verantwoordelijkheid.

Vergelijk dit met de reactie van George W. Bush op de orkaan Katrina. De dag nadat deze de kust bereikte was Bush aan het golfen. Hij wachtte drie dagen alvorens op tv te verschijnen en vijf dagen voor het bezoeken van de rampplek. In een bijtend artikel op donderdag 15-9 schreef de New York Times: "Niets in de houding gisteren van de president - die luchtig leek, om niet te zeggen zorgeloos - wekte het vermoeden dat hij de omvang van de huidige crisis begrepen had."

Valdes vervolgt: "De bevolking zomaar in een stadion proppen, is op Cuba ondenkbaar. Elke noodopvang heeft medisch personeel uit de eigen omgeving. Mensen hebben familiedokters op Cuba die met de eigen wijk mee evacueren en bijvoorbeeld al weten wie insuline nodig hebben."

Ook de dieren en dierenartsen, tv-toestellen en koelkasten worden mee geëvacueerd, "zodat de mensen niet met tegenzin vertrekken vanwege de angst voor plundering", zegt Valdes.

Na de orkaan Ivan noemde het VN-secretariaat voor Rampbestrijding Cuba een model van paraatheid voor orkanen. Directeur Salvano Briceno zei: "De Cubaanse manier van werken kan eenvoudig worden toegepast in andere landen met vergelijkbare economische mogelijkheden en zeker in landen met een rijker potentieel die er niet in slagen om hun bevolking te beschermen zoals Cuba dat doet."

"Onze federale en plaatselijke overheid kregen op royale schaal waarschuwingen dat orkanen, die toenemen in hevigheid vanwege de atmosferische opwarming, New Orleans zouden kunnen vernietigen. Maar in plaats van deze waarschuwingen serieus te nemen, stelt Bush zich tot taak om de staten af te houden van het onder controle houden van deze opwarming, de federale rampbestrijding te verzwakken en te snijden in het budget van de Genietroepen voor de constructie van rivierdijken in New Orleans met 71,2 miljoen dollar, een reductie van 44 procent."

"Anders dan op Cuba - waar interne veiligheid betekent: het land behoeden voor dodelijke natuurrampen en voor invasies van buitenaf - heeft Bush gefaald in het beveiligen van ons volk." Paul Krugman schreef op 15-9 in de New York Times: "In wezen zijn onze huidige leiders niet serieus in de vervulling van sommige essentiële functies van het besturen. Zij dwepen met oorlog, maar houden er niet van om bescherming te bieden of hen die in nood zijn te redden, of hun energie te steken in preventieve maatregelen. En zij zullen nooit, maar dan ook nooit, vragen om een gezamenlijke opoffering."

Bron: 'Che', CubaPrince@yahoo.com - 16 september 2005, vertaling Thomas Janssen.