Binnenkort te verkrijgen op NCPN-kantoor


 


Francine Mestrum is doctor in de sociale wetenschappen, gespecialiseerd in ontwikkelingsproblematiek. Zij werkt als internationaal congrestolk en is door haar ervaring erg vertrouwd met het functioneren van internationale instellingen.  


 


Toen Joel Andreas in Detroit op de lagere school zat, demonsteerde hij met zijn ouders in betogingen tegen de oorlog in Vietnam. Hij is altijd politiek actief gebleven en zette zich vooral in voor rassengelijkheid en de rechten van de arbeidersklasse in eigen land en voor de stopzetting van militaire interventies in het buitenland. Na een korte carrière als lopende bandwerker in een autofabriek, drukker en ingenieur, behaalde hij een doctorstitel in de sociologie aan de universiteit van Californië in Los Angeles met een studie over de jaren na de Chinese Revolutie van 1949. Hij doceert nu aan de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore. 'Oorlogsjunks' is zijn derde stripverhaal. Op de middelbare school van Berkeley in Californië schreef en tekende hij 'The Incredible Rocky', een niet-officiële biografie van de familie Rockefeller (meer dan 100.000 verkochte exemplaren). Zijn tweede beeldverhaal, 'Made with Pure Rocky Mountain Scab Labor', schreef hij als steun aan de staking van de arbeiders van de Coors-brouwerij.  

  1. 'De rattenvanger van Hameln, de wereldbank, armoede en ontwikkeling', Francine Mestrum, uitgeverij EPO.

    De Wereldbank integreert concepten van de derdewereldbeweging in haar neoliberale vertoog zodat ze een heel andere betekenis krijgen. Dat geldt voor armoede, sociale bescherming, sociale ontwikkeling, cultuur, empowerment enz. De Bank werkt op die manier als een rattenvanger van Hameln. Ze fluit ogenschijnlijk in de taal van de sociale bewegingen, ze neuriet de concepten van de ngo's en de vakbonden, maar haar deuntjes horen in een heel andere soort muziek thuis. De Bank geeft de toon aan voor andere internationale instellingen: het IMF, de UNDP, enz. Ook de millenniumdoelstellingen trekt ze naar zich toe, zonder ook maar iets te veranderen aan haar neoliberale beleid. Maar dat beleid heeft al twintig jaar lang meer ellende en armoede veroorzaakt dan het oplost. Arme mensen wonen in overgrote meerderheid in arme landen en hebben een ontwikkelingsbeleid nodig, geen armoedebestrijding. Francine Mestrum zoekt naar elementen voor een ander beleid. Want er is wel degelijk een andere wereld mogelijk. Een boek over het vertoog als plek van macht en verzet.

    François Houtart, directeur van het Centre Tricontinental (CETRI), een van de stichters van het Wereld Sociaal Forum: "Het werk van Francine Mestrum is geen pamflet maar een grondige analyse met een schat aan informatie. Zij toont aan waarom de logica van het neoliberalisme en van instellingen zoals de Wereldbank altijd andere resultaten oplevert dan wat wordt aangekondigd, zelfs wanneer het gaat om economische groei. Het neoliberalisme is een filosofie en niet enkel een economische doctrine. Het slorpt in zijn kielzog alle aspecten van het menselijk leven op, ook cultuur en sociaal beleid die in dienst van de markt komen te staan. De Millenniumdoelstellingen die met zoveel tamtam zijn aangekondigd zullen niet eens gehaald worden, terwijl ze op zichzelf al een bekentenis van een mislukking zijn. De andersmondialiseringsbeweging stelt alternatieven voor, met vallen en opstaan. Maar Mestrum toont aan hoe het systeem zich versterkt en tegelijk zijn tegenstellingen verdiept. Het blijft dus nodig dit systeem blijvend te delegitimeren. Dit is een uiterst belangrijk boek."

    Colofon:
    2005 - ISBN: 90_6445_375_6 - pb (15 x 22,5 cm) - 224p.
    Winkelprijs: 22.00 euro.

  2. Stripverhaal 'Oorlogsjunks', Joel Andreas, uitgeverij EPO

    De lijfstrip van de vredesactivist!!!

    Vanaf de oorlogen tegen de Indianen tot vandaag: twee lange eeuwen van oorlog. De VS voerden oorlog na oorlog. De Amerikaanse oorlogsmachine groeide uit tot een reusachtig monster dat alles in zijn klauwen houdt. Dat monster klauwt vandaag naar de hele wereld. Al is Bush voor geen kleintje vervaard als het op oorlog aankomt, toch waren de VS al aan oorlog verslaafd voordat Bush aan de macht kwam. En die verslaving zal zijn vertrek wellicht ook overleven. Het land kreunt onder de last van die verslaving. De soldaten enhun families betalen de hoogste prijs, maar niemand ontsnapt. De militaire uitgaven stijgen hoger dan de sterren. De begrotingstekorten zijn dieper dan de oceanen. Dus krijgen het onderwijs, de gezondheidszorg, de huisvesting, het openbaar vervoer en de milieubescherming slagen van de hakbijl. En weer is daar de oorlog, de 'oorlog tegen het terrorisme', om verzet te verhinderen, de politiebewaking op te drijven, de burgerlijke vrijheden uit te hollen. Waar moet het naartoe met dit Amerika? Hoe kan het land afkicken van de ellendige oorlogsverslaving?

    + Uitgegeven in het Engels, Duits, Spaans, Deens, Thaïs en Koreaans.
    + Meer informatie: www.addictedtowar.com

    Colofon:
    2005 - ISBN: 90_6445_379_9 - pb (21,4 x 27,5 cm) - 82p. - beeldverhaal
    Oorspr. titel: Addicted to War - uit het Engels vertaald door Kaat Innekens
    Winkelprijs: 15.00 euro.