Filippijnen Actueel
Klassenstrijd op Filippijnen gaat onverminderd door.
|
Filippijnse gezondheidszorg ligt op afdeling 'intensive care'
Zowel de publieke als de private gezondheidszorg in veel plattelandsgebieden op de Filippijnen verkeert in zeer slechte staat. Eerst heeft de overheid via deregulatie de verantwoordelijkheid voor de lokale publieke gezondheidszorg gedelegeerd naar het niveau van provincies, gemeenten en dorpen. Daardoor sloten veel lokale gezondheidsposten en ziekenhuizen de deuren. Nu wil de regering de resterende verantwoordelijkheden van het ministerie van Gezondheidszorg privatiseren. Daarbij komt het feit dat de afgelopen vijf jaar al 1.000 van de 1.700 private, vooral plattelandsziekenhuizen de deuren moesten sluiten omdat ze geen artsen meer hadden. Veel artsen vertrokken naar het buitenland om er desnoods te werken als verpleegkundige omdat ze op de Filippijnen onderbetaald worden.
Winst voor mijnbouwbedrijven blijft vooropstaan
Het welzijn van inheemse gemeenschappen, boeren en andere burgers, en de toestand van het milieu zijn secundair voor zowel de Filippijnse als voor de buitenlandse overheden. De winsten en het welzijn van de mijnbouwbedrijven hebben prioriteit. Dit bleek reeds in 1996 met de beruchte mijnramp op Marinduque toen de firma Marcopper, een dochter van het Canadese bedrijf Placer Dome, gif loosde in een lokale rivier. Deze situatie herhaalt zich nu in Albay. Tevens houdt de overheid voet bij stuk om voorouderlijke gronden van inheemse volkeren op te offeren voor mijnbouw. Protesten tegen schendingen van de rechten van de Subanon-gemeenschappen door het Canadese mijnbouwbedrijf TVI-Pacific, kregen geen gehoor bij de Filippijnse en de Canadese overheden.
Staking op Hacienda Luisita lijkt bijna voorbij
Na meer dan een jaar in staking en meer dan 10 doden staan de vakbonden in Hacienda Luisita op het punt om een akkoord met het management te tekenen. Daarmee zou de meest controversiële staking in de geschiedenis van het land beëindigd worden.
Bron: Filippijnengroepen België-Filippijnen Actueel,30-11-2005