China: Vijftig miljoen armen krijgen sociale ondersteuning van regering


Export China groeit. 

Redactie buitenland

Li Liguo, onderminister van Bevolkingszaken, zei dinsdag 17-1 dat de basis is gelegd van China's stelsel van sociale voorzieningen, waarmee ongeveer 50 miljoen hulpbehoevenden sociale ondersteuning zullen ontvangen op periodieke basis.

In een onlinegesprek met bezoekers van de website van China's centrale regering, zei Li dat deze periodieke sociale ondersteuning ook medische zorg en geld voor basisbehoeften omvat.

"De regering zorgt ook voor noodhulp in door rampen getroffen gebieden, biedt hulp aan mensen met een laag inkomen, daklozen en straatkinderen en stimuleert de ontwikkeling van hulporganisaties", aldus Li.

Uit cijfers van het ministerie blijkt dat 22 miljoen Chinezen in de steden leven van de minimumuitkering voor levensbehoeften van de regering. Op het platteland ontvangen ongeveer 12 miljoen boeren subsidies op periodieke basis.

Het ministerie heeft ook samengewerkt met andere ministeries in een aantal speciale sociale zekerheidsprogramma's, om de armen van onderwijs, medicijnen, huisvesting, verwarming en andere faciliteiten te voorzien, zei Li.

Aan het eind van 2005 heeft de centrale regering 5,53 biljoen yuan (691 miljoen dollar) gereserveerd van het sociale zekerheidsbudget voor 2006, om ervoor te zorgen dat zowel de zwakkeren in de steden als op het platteland kunnen deelnemen aan de festiviteiten begin van het jaar, inclusief het Chinese Nieuwjaar, dat op 29 januari valt.

Li zei ook dat zijn ministerie 1,2 biljoen yuan (150 miljoen dollar) heeft gestort in een hulpfonds, bedoeld om mensen in door rampen getroffen gebieden te voorzien van voedsel, kleding en verwarmingsapparatuur, om de winter het hoofd te kunnen bieden.

Volgens Li zijn in veel plaatsen door het hele land de uitkeringen voor de hulpbehoevenden verhoogd, in verband met de feestdagen rond Nieuwjaar en het Voorjaarsfestival, en zijn er voor hen verschillende inzamelingsacties gehouden.

Het ministerie geeft aan dat in China jaarlijks ongeveer 60 miljoen mensen te lijden hebben onder natuurrampen en dat ongeveer 140 miljoen inwoners van zestig jaar en ouder sociale bijstand nodig hebben.

Meer dan 26 miljoen boeren leven nog steeds in rampzalige armoede, zonder voldoende voedsel en kleding. Zij verdienen slechts minder dan 688 yuan (81 dollar) per persoon per jaar, maatstaf voor China's absolute armoedeondergrens.

Er leven ook nog 49,77 miljoen mensen op het platteland die een jaarlijks inkomen hebben van minder dan 924 yuan (112 dollar) per persoon per jaar, China's officiƫle armoedegrens. En onder de inwoners van de steden ligt dit aantal ruim drie keer zo hoog.

Bron: Xinhua, Beijing, 24-1-2006, www.chinaview.cn, vertaling J.Bernaven.