China: Economische groei van 9,9 procent in 2005


De Amerikaanse handelsattaché Robert B. Zoellick overlegt met premier Wen Jiabao (24-1-2006) over het Chinese handelsoverschot. (Foto: Xinhua)  


 

Redactie buitenland

De economie van China ging flink vooruit in 2005, met een opvallende groei van 9,9 procent ten opzichte van 2004, zei het Nationaal Bureau voor Statistiek in een openbare verklaring in Beijing op woensdag [25-1-'06, nvdr].

Volgens economem en analisten heeft het economisch volume van China, in termen van bruto binnenlands product (bbp),de positie van Frankrijk overgenomen als vijfde grootste economie van de wereld. Zij verwachten dat de economie van China zich met volle kracht vooruit zal blijven ontwikkelen, geleid door een toenemende binnenlandse vraag, grote consumptie van Chinese producten in het buitenland en voortdurende grote investeringen in infrastructuur, opbouw van zowel stad als platteland en technische renovaties en verniewingen.

Het hoofd van het Nationaal Bureau voor Statistiek, Li Deshui, zei dat China's bruto binnenlands product in 2005 is gestegen naar 18,2 triljoen yuan (2,3 biljoen dollar), nadat het in 2004 al was toegenomen met 10,1 procent.

Het economisch resultaat van Frankrijk was 2,05 biljoen dollar in 2004, en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) heeft voor dat land een groei van 1,6 procent voorspeld in 2005, volgens het Bloomberg News. China zou in 2006 wel eens de positie van het Verenigd Koninkrijk kunnen gaan overnemen, als de vierde grootste economie ter wereld. De economie van de Verenigde Staten, ter waarde van 12 biljoen dollar, is nummer één van de wereld, en Japan is de tweede grootste, met 4,7 biljoen.

Export en binnenlandse consumptie, in combinatie met een enorme toename van het investeringskapitaal, maken van China 's werelds snelst groeiende grote economie en een motor voor wereldwijde uitbreiding. In 2004 was de bijdrage van China aan de groei op wereldniveau de op een na grootste, na die van de VS, volgens het Internationaal Monetair Fonds, aldus het Bloombergrapport.

De export steeg met 28 procent naar 762 miljard dollar in het afgelopen jaar, wat een record opleverde van 102 miljard dollar aan handelsoverschot. De verkoop aan het buitenland steeg tot bijna 40 procent van het bbp, in vergelijking met ongeveer 25 procent in Frankrijk, volgens de Wereld Bank. Ongeveer 45 procent van de export van China bestaat uit investeringen.

Een in het gehele land gehouden officiële telling, die in 2005 is afgerond, bracht aan het licht dat miljoenen niet eerder getelde dienstverlenende bedrijven hebben meegeholpen aan het verminderen van de zorg over de vraag of China in staat zal blijven om de groei vast te kunnen houden. Deze telling, vorige maand gepubliceerd, heeft nog eens 284 miljard dollar - gelijk aan het economisch resultaat van Australië - toegevoegd aan China's bbp en doet vermoeden dat dienstverlening belangrijker is voor de Chinese economie dan eerder aangenomen werd.

Bij de openbaarmaking van het programma voor economische ontwikkeling voor de komende vijf jaar, oktober jl., zeiden de Chinese leiders dat zij zich voorbereiden op inspanningen om de uitgaven van de consument te stimuleren, in een economie waar het inkomen per persoon gemiddeld slechts een 16de is van het gemiddeld inkomen in Frankrijk.

Bron: Chinadaily.com.cn, Beijing, 25-1-2006, http://www.chinaview.cn, vertaling J. Bernaven.